31-12-2018

Euro puni 20 godina

Euro će u utorak da "napuni" 20 godina tokom kojih je preživio krizu i ustoličio se na finansijskim tržištima i u evropskim novčanicima, ali bez tješnje integracije eurozone suđeno mu je da ostane "div na klimavim nogama", smatraju analitičari.

Euro puni 20 godina | Radio Televizija Budva

Euro je “rođen” 1. januara 1999. godine i u početku je postojao samo kao virtuelna valuta u računovodstvenim i finansijskim transakcijama.

Fizička realnost postao je tri godine kasnije, a kovanice i novčanice eura danas koristi više od 340 miliona ljudi u 19 evropskih država, prenosi Tanjug.

Valutu nijesu odmah zavoljeli i mnogi su njeno uvođenje doživjeli kao neželjeno povećanje cijena.

U Njemačkoj je dobio nadimak “teuro”, po njemačkoj riječi za skupo.

Euro je, kako navode analitičari, danas popularniji nego ikad prije, uprkos jačanju euroskeptičnih, populističkih pokreta u nizu država.

Ispitivanje javnog mjenja sprovedeno u novembru za Evropsku centralnu banku (ECB) pokazalo je da 74 odsto građana eurozone smatra da je euro bio dobar za Evropsku uniju (EU), a 64 odsto da je bio dobar za njihovu državu.

Euro je sada druga svjetska valuta, iza američkog dolara, čija dominacija se još ne može dovesti u pitanje.

Euro je doživio najveće iskušenje i presudni trenutak kada su posledice finansijske krize 2008. godine izazvale dužničku krizu u eurozoni, koja je kulminirala spasavanjem nekoliko država, čime su valutna unija i njeno jedinstvo dovedeni na ivicu pucanja.

Predsjednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, smatra se zaslužnim za spasavanje eura 2012. godine i tada je izgovorio sada legendarne riječi da će ECB, koja vodi monetarnu politiku eurozone, učiniti “šta god bude potrebno” da sačuva jedinstvenu valutu.

Bankovna unija, koja se dugo planira, još nije dovršena zbog neslaganja oko uvođenja jedinstvene evropske šeme osiguranja depozita, a predlog francuskog predsjednika, Emmanuela Macrona, da se osnuje budžet eurozone značajno je “razvodnjen”.