27-06-2020

Eurozona vjerovatno prošla najgori dio ekonomske krize

Eurozona je vjerovatno prošla najgori dio ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, saopštila je danas predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, pozivajući vlasti da se pripreme za mogući drugi talas.



"Vjerovatno smo prošli najnižu tačku i to kažem s izvjesnom strepnjom jer bi, naravno, moglo da dođe do ozbiljnog drugog talasa", rekla je Lagarde na jednom on-lajn događaju, prenosi Tanjug.

ECB je objavila izvještaj prema kojem je kreditiranje kompanija iz eurozone nastavilo rast u maju, jer se preduzeća pojačano oslanjaju na bankarske kredite za likvidnost, premošćavanje problema izazvanih pandemijom i za ponovno pokretanje poslovanja.

Kreditiranja nefinansijskih korporacija poraslo je u maju 7,3 odsto u odnosu na rast od 6,6 odsto prethodnog mjeseca, što je najviša stopa od početka 2009. godine.

Rast zajmova odobrenih domaćinstvima ostao je stabilan na tri odsto.

Mada se prvobitno činilo da će pristup bankarskim kreditima biti pooštren, mnoštvo vladinih i mjera centralne banke, od državnih garancija do blažih pravila kolaterala, podstaklo je kreditiranje.

Samo prošle sedmice ECB je pozajmila 1,3 biliona EUR bankama po kamatnoj stopi od minus jedan odsto, pod uslovom da dio tih sredstava plasiraju u realnu ekonomiju.

Godišnja stopa rasta novčane mase M3 u eurozoni ubrzala je na 8,9 odsto sa nivoa od 8,2 odsto, nadmašivši prognoze iz ankete Reutersa da će iznositi 8,6 odsto.




Izvor: Mina