05-08-2019

Evidentirano 204 hiljade gostiju, od boravišne takse više od 4,4 miliona eura

Crna Gora je do 1. avgusta prihodovala više od 4,4 miliona eura od boravišne takse, kazala je direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić.

Evidentirano 204 hiljade gostiju, od boravišne takse više od 4,4 miliona eura | Radio Televizija Budva

Uspješnost sezone, prema riječima Radak-Kukavičić možemo da ocjenjujemo tek kada ona bude u potpunosti završena i kada dobijemo zvanične podatke Monstata i Centralne banke.

“Fizički podaci jesu važni, ali ono što je ključ tj. ono na osnovu čega mjerimo uspješnost sezone su finansijski parametri”, istakla je Radak-Kukavičić gostujući u Dnevniku TVCG.

Ona je rekla da na dan, 1. avgust, Crna Gora bilježi više od 4,4 miliona eura prihoda od boravišne takse, dok je prošle godine zaključno sa istim datumom po tom osnovu prihodovano oko 3,6 miliona eura.

“Mislim da je to podatak koji najbolje govori o uspješnosti tirističke sezone i njenom toku”, kazala je Radak Kukavičić.

Ona i u avgustu očekuje dobru popunjenost, imajući u vidu ugovorene aranžmane.

Direktorica NTO je podsjetila na posljednje podatke Monstata o smještaju u hotelima i sličnim vidovima smještaja za šest mjeseci koji pokazuju da je u Crnoj Gori bilo više od 500 hiljada gostiju samo u hotelima koji su ostvarili oko milion i po noćenja, te je naglasila da je oko 73 odsto tih gostiju boravilo u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica.

“Mijenja se struktura gostiju koji dolaze u Crnu Goru”, kazala je Radak-Kukavičić.

Za šest mjeseci najviše je bilo gostiju iz Njemačke, a zatim slijede Srbija, Rusija, Francuska, Velika Britanija…

Što se privatnog smještaja tiče, Radak-Kukavičić navodi da gosti traže mnogo luksuzniji privatni smještaj te da se sve više traže kuće sa bazenima i dodatnim sadržajem.

“Kvalitet je ključ uspjeha”, kazala je Radak-Kukavičić.

O izlivanju kanalizacije u Bečićima u jeku turističke sezone kazala je da to nije prijatna slika i da ne smijemo dozvoliti da se tako nešto ponovi.

“Ta situacija je bila ispraćena od strane Ministarstva. U svakom slučaju ne smijemo dozvoliti da se tako nešto ponovi”, zaključila je direktorica Turističke oprganizacije Crne Gore.




Izvor: RTCG