13-05-2022

Evo kako da ublažite upalu mišića nakon treninga

Koliko god je prije treninga važno da se zagrejete, toliko je bitno da se poslije vežbanja posvetite hlađenju mišića. Lagano disanje i otkucaje srca treba vratiti u normalu, a fitnes stručnjaci objašnjavaju četiri načina na koje možete ublažiti upalu mišića poslije treninga.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Fitnes entuzijasti preporučiće vam jednu od ove četiri stvari; masažu, pravilnu ishranu, aktivno hlađenje i pravilnu hidrataciju.

Masaža

Prema istraživanju, masaža ima broje dugotrajne pozitivne efekte i može umanjiti upalne procese koji usporavaju proces oporavka.

Pravilna ishrana

Proteini su potrebni za oporavak i obnovu mišića, ugljeni hidrati su gorivo za trening, a zdrave masti za zagrijavanje zglobova. Zbog toga je vrlo bitno uravnoteženo se hraniti prije i nakon treninga.

Aktivno hlađenje

Prije treninga se treba zagrijati, a nakon treninga dopustiti mišićima da se ohlade. To vraća disanje i otkucaje srca u normalu. Umjesto da samo legnete, neka to bude aktivno hlađenje, poput istezanja. Tako održavate zdravu cirkulaciju i ublažavate upalu mišića.

Pijte puno vode

Voda je ključna za oporavak mišića. Ona održava zdravu cirkulaciju materija kroz organizam, smanjuje upalne procese, pomaže kod izbacivanja štetnih materija i dostavlja nutrijente do mišića. Ako ne pijete dovoljno vode ne samo da će upala biti bolnija nego i dugotrajnija, prenosi Ljepota&Zdravlje.

Izvor: RTCG