06-06-2023

Evo kako jednostavno otkriti da li je meso svježe ili pokvareno

Kada odemo u mesaru ili supermarket i gledamo meso u frižideru, većina nas nije u stanju da otkrije da li je ono svježe ili pokvareno. Ipak, postoje neki trikovi koji pokazuju da li je meso bezbjedno za konzumiranje ili ga ne treba kupiti.


Ilustracija, Foto: Pixabay

„Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro“, tvrdi Elizabet Rosike iz Njemačkog poljoprivrednog centra, a da to primijetite, potrebno vam je samo par sekundi.

„Masnoća mesu daje aromu“, kaže Rosike i dodaje da bi kvalitetno meso moralo da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Najbolje je uvijek kupovati domaće svježe meso, ali to nije uvijek moguće, pa je bolje birati meso koje dolazi iz bliskog geografskog područja, jer ono nije dugo putovalo do radnje. Osim informacija koje su napisane na pakovanju, treba dobro pogledati i samo meso, piše 24sata.

Boja mesa zavisi od vrste – teletina bi trebalo da bude svijetla, ali ne bjeličasta,a isto važi i za živinsko meso. Svježa govedina je srednje crvene boje, ne tamno crvene boje, a svinjetina svijetloroze boje.

„Ako vidite nijanse sivog na mesu, bježite glavom bez obzira“, naglašava Rosike.

Čvrstoća mesa je isto jasni pokazatelj svježine. Kad prstom pritisnete meso, ako je svježe brzo će se vratiti u prvobitan položaj, a ako je staro, ostaće udubljenje.

Izvor: N1