27-06-2014

Evo šta se dešava u vašem organizmu kada preskočite obrok

Ukoliko želite da izgubite koji kilogram pred ljetovanje onda treba da znate koliko je važno da ne preskačete oboke, jer koliko je pogubno za liniju, toliko je i za zdravlje cjelokupnog organizma.

Evo šta se dešava u vašem organizmu kada preskočite obrok | Radio Televizija Budva

Preskakanje obroka postalo je dio trenda današnjice. Nekada ne jedete zbog dijete, nekada nemate vremena za obrok, a nekada jednostavno niste gladni u vrijeme ručka.

Ukoliko često preskačete obroke iz bilo kog razloga, morate biti upoznati sa sljedećim stvarima koje se događaju u vašem organizmu:

1. Disbalans hormona
Ukoliko preskočite obrok dolazi do disbalansa među hormonima. Kortizol vam raste i čini vas nervoznim. Insulin, takođe raste, a zatim opada što dovodi do poremećaja šećera u krvi pa čak i dobijanju na kilaži.

2. Problemi pri varenju
Vaše tijelo je naviklo da radi tokom cijelog dana, pa kada preskočite obrok, organizam nema šta da prerađuje pa i sam probavni sistem prestaje da radi kao kada imate ustaljene obroke. Za metabolizam i probavni sistem najbolje je da imate tri obroka dnevno plus dvije užine.

3. Zadržavanje masti
Preskakanjem obroka zbunjujete vaše tijelo. Ono misli da ga izgladnjujete pa iako ste obrok uzeli ranije od naviknutog. Kada se to dogodi, tijelo počinje da skladišti masnoće kako bi obezbijedilo sebi gorivo za naredni period.

4. Iscrpljujete organizam
Ppreskakanjem obroka usporavate vaš metabolizam što će vas činiti umornim. Kada ne jedete vaš metabolizam se usporava, ali kada imate redovne obroke metabolizam stalno radi i samim tim se još više ubrzava. Redovni obroci će vam pružiti brži metabolizam i sagorijevanje kalorija.

5. Postajtete potišteni
Vjerovatno ste do sada čuli da se ljudi koji su gladni izjednačavaju sa osobama koje su jako ljute na nekoga. To se dešava zbog disbalansa hormona koji izazivaju da se osjećate potišteno i nervozno. Spasite sebe i sve oko vas tako što nećete preskočiti obrok.

6. Mijenja se sistem razmišljanja
Iznenadićete se, ali preskakanje oboroka mijenja vaš sistem razmišljanja o hrani. U vašem umu se stvara pogrešna slika da vam zapravo hrana nije prioritet što definitivno nije dobro za vaše zdravlje.

7. Dolazi do prejedanja
Posljednje, ali ne i najmanje važno jeste šta dolazi kao posljedica preskočenog obroka. Prejedanje je nešto što obično ide nakon preskočenog, recimo ručka. Vaše tijelo u vrijeme večere je toliko iscrpljeno i zapravo vapi za kalorijama. Tada obično dolazi do prejedanja, što obično rezultira bolovima u stomaku i nagomilavanjem suvišnih masti i kilograma.