11-01-2022

Evo zašto bi trebalo da se smijete svaki dan

Svjetski dan smijeha je 1998. godine utemeljio indijski ljekar Madan Katarie, a obilježava se da podstakne ljude na smijeh jer je smijeh zdrav, bitan i dobar.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Naučno je dokazano da je smijeh najbolji lijek protiv mnogih bolesti, prvenstveno protiv stresa koji je u savremenom načinu života u svakodnevnome porastu.

Ljekari i naučnici poručuju da bi trebalo da se smijemo svaki dan.

Smijeh poboljšava rad imunog sistema, smijanje pogoduje radu srca i krvotoka, redukuje hormone stresa, podstiče cirkulaciju i opskrbljivanje tijela kiseonikom, smijanje smanjuje pojavu krvnih ugrušaka, začepljenost arterija, snižava pritisak i smanjuje opasnost od infarkta.

Smijući se i mršamo, borimo se protiv depresije, anksioznosti i nesanice. Smijeh oslobađa od straha i zabrinutosti te pomaže smiriti bijes.

Doprinosi i promjeni umnog stanja, što povoljno utiče na liječenje bolesti.

Zanimljivo je i da se žene češće smiju muškarcima, nego muškarci ženama. Dokazano je da su se ljudi nekad smijali u prosjeku 18 minuta dnevno, a danas je to svedeno na tek šest minuta.

Smijeh se katkad doživljava zaraznim, a smijeh neke osobe može sam izazvati smijeh kod drugih kao pozitivnu povratnu spregu.

Zbog jakog smijanja više od 300 mišića lica, trbuha, dijafragme, leđa, nogu i ruku se aktivira, očne se zjenice šire, a vrhovi prstiju postaju vlažni. Disanje postaje duboko i brže te dostiže brzinu i do 100 km na sat, a podiže se i frekvencija srca, katkad i 120 otkucaja u minuti. Stručnjaci tvrde da je nekoliko minuta smijanja jednako kao i 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu.

Smijehom se proizvodi više endorfina, hormona koji nazivaju i hormonom sreće.

Izvor: RTCG