17-10-2021

Evo zašto biste trebali piti sok od šipka

Sok od šipka ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj. Pripisuju mu se i antikancerogena te mnoga druga svojstva. Djeluje antibakterijski, posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu i bešici, kakva je Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želudačne tegobe.

Evo zašto biste trebali piti sok od šipka | Radio Televizija Budva

Foto: Shutterstock

SADRŽI FOLNU KISELINU

Samo jednom čašom ovog bogatog soka možete podmiriti svoju dnevnu potrebu za folnom kiselinom, što je izuzetno važno za trudnice, ali i starije osobe. Samim time smanjujete rizik od razvijanja depresije.

JAČA IMUNITET

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe pripremljenog ili kvalitetnog kupovnog soka od šipka. Ako ga do danas niste probali, vjerujte nam – savršenog je ukusa!

SPREČAVA RAZVOJ KANCEROGENIH OBOLJENJA

Sok od šipka ima više antioksidanta nego većina drugih voćnih napitaka, a oni djeluju protiv štetnog uticaja slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Šipak jača imunitet, te se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja.

JAČA SEKSUALNU ŽELJU

Uz sve nabrojeno, sok od šipka poboljšava erektilnu funkciju te podiže kvalitetu sperme. Rezultati istraživanja su pokazali kako muškarci i žene koji svakodnevno ispijaju čašu soka od nara imaju povećannivo hormona testosterona, koji povećava seksualnu želju. U rezultatima istraživanja Univerziteta iz Edinburgha ( stoji kako ljubitelji crvenog napitka imaju od 16 posto i 30 posto veći nivo testosterona od osoba koje nikada nisu konzumirale sok od nara.

PUN JE VITAMINA I MINERALA

Sok od nara obiluje vitaminima i mineralima, uključujući 40 posto preporučene dnevne doze vitamina C. Nar sadrži i vitamine A i E i folnu kiselinu. Svakodnevno konzumiranje ovog voćnog soka popravit će i vaš imunitet i pozitivno djelovati na zdravlje.