09-05-2020

Evo zašto su u sljedećim zemljama ljudi najsretniji

Pred kraj marta, Ujedinjeni narodi predstavili su svoj uobičajeni „World happiness report“ za 2020. godinu, u kojem se opisuje i navodi koje su zemlje najsretnije na planeti. Već sedmu godinu za redom praktički nema promjena, jer su zemlje sa sjevera Evrope ponovo u prvih deset.


Foto: Gettyimages Finska

Finska, Danas, Norveška, Island i Švedska i dalje dominiraju na listi poretka sreće. Neki se baziraju na političkim pravima i ekonomskoj jednakosti, ali ovim zemljama zajednički su sljedeći faktori: nizak nivo korupcije, socijalna osjetljivost države i mogućnost kvalitetnih mjesta za provođenje u prirodi.


Foto: Gettyimages Island

Posebno bitna stavka, prema UN-ovim izvještajima, je mogućnost boravka u prirodi. Tako na primjer, u Švedskoj, koja se našla na sedmom mjestu, jedna trećina svih stanovnika vježba u prirodi barem jednom nedjeljno, a gotovo polovina građana ima letnjikovce (vikendice, dobrim dijelom u šumama).

Danci s druge strane, koji na listi sreće zauzimaju drugu poziciju, djecu nagovaraju na škole u šumi, kako bi ih odmalena učili na život u skladu s prirodom. U prilog tome ide i njihovo istraživanje objavljeno prošle godine, po kojem djeca koja su odrasla u „zelenom“ okruženju imaju manje šanse za razvitak mentalnih bolesti.

Nadalje, nemoguće je ne spomenuti i Kopenhagen, koji je već nekoliko puta proglašavan najboljim gradom za bicikliste na svijetu.

Prva na listi, Finska, sama je po sebi – priroda. Čak 75 posto površine države prekrivaju šume i jezera, tako da ovdje možete ići apsolutno gdje god vas volja.

Nadalje, Finska, Norveška i Švedska itekako drže do slobode kretanja, pa možete hodati i kampovati svuda, u nekim situacijama čak i na površini koja je u nečijem vlasništvu.


Foto: Gettyimages Rubjerg Knude

Podstiče se i balans rada i rekreacije, tako da i mnoga preduzeća svoje zaposlene ohrabruju da se na dnevnoj bazi bave nečim zdravim. Posebno je zanimljiva, s obzirom na prilično hladno područje na kojem žive, njihova filozofija. „Nema lošeg vremena, već samo loše odjeće“ – nedvosmisleno poručuje jedna norveška poslovica.
Izvor: PunKufer