04-06-2015

Evropljani će ovog ljeta više putovati

Oko 60 odsto Evropljana ovog ljeta planira da negdje otputuje, što je za 6 procentnih poena više u odnosu na prošlu godinu, dok je istovremeno povećan i planirani budžet za odmor, pokazuje studija globalne istraživačke kompanije Ipsos.

Evropljani će ovog ljeta više putovati | Radio Televizija Budva

U 2015, poslije tri godine stagnacije, namjere građana da negdje putuju tokom godišnjih odmora su povećane, pokazala je anketa koju već 15 godina sprovodi Ipsos o planovima za putovanja u periodu od juna do septembra, prenosi AFP.

Ovogodišnja anketa obuhvatila je 3.510 punoljetnih građana iz Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Italije, Španije, Belgije i Austrije.

Razlike u planovima za putovanja od zemlje do zemlje ove godine su se smanjile, s obzirom na to da su zemlje koje su bile najviše pogođene ekonomskom krizom, pokazale osjetni rast rezultata u ovoj anketi.

Tako, ovog ljeta putovaće 60 odsto Španaca, što je za 18 procentnih poena više nego prošle godine. Ista stopa zabilježena je i kod Italijana, uz rast od osam procentnih poena, a sličnu stopu anketa je otkrila i kod Belgijanaca. Putovaće ih 57 odsto, što je za 10 procentnih poena više.

Ove godine 63 odsto Francuza će odmor iskoristiti za putovanja (plus 5,0 poena), i 62 odsto Njemaca (plus 6,0 poena). Među Britancima njih 55 odsto planira turistička putovanja, što je stabilan nivo u odnosu na 2014, dok će Austrijanci, poslije buma u 2014, putovati u manjem broju ovog ljeta. Na put će ići 62 odsto, što je za 6 poena manje nego lani.

Paralelno poboljšanju u namjeravanim putovanjima, Evropljani ove godine izdvajaju više novca za ljetovanja, pa je prosječni planirani budžet za zemlje eurozone 2.390 eura, što je za 180 eura više nego prošle godine.

Međutim, ovaj trend povećanja planirane potrošnje odnosi se na zemlje čiji građani inače troše više na putovanjima, kao što su Njemačka ili Austrija, dok je u drugim zemljama, poput Italije, Francuske, Španije, prisutna tendencija zadržavanja istog budžeta ili čak njegovog blagog smanjenja.

Što se tiče destinacija, i dalje je more glavni izbor za evropske turiste, za njih 62 odsto, što je stabilna stopa u odnosu na 2014. Na drugom mjestu su planine, za njih 20 odsto, prema 18 odsto u 2014. i 14 odsto u 2013. godini.

U studiji se dalje navodi da će Evropljani ove godine u većem broju putovati u Evropu, njih 79 odsto, što je za 3,0 procentna poena više. Francuska, Italija i Španija ostaju najpoželjnije destinacije.

Što se tiče bezbjednosti prilikom izbora destinacije, o njoj najviše brinu Francuzi i Italijani.

Čak 38 odsto anketiranih Francuza ističe da im je bezbjednost na prvom mjestu kada se opredjeljuju za određenu destinaciju, što je za 10 procentnih poena više u odnosu na prošlu godinu. Autori studije to objašnjavaju efektom terorističkih napada u Parizu, u januaru. I veliki broj Italijana, njih 44 odsto, odnosno 18 poena više nego lani, okupirano je pitanjem bezbjednosti prilikom odluke o tome gdje će putovati ovog ljeta.