11-11-2021

Evropska banka za obnovu i razvoj pomaže projekte Regionalnog vodovoda

Susret viskokih zvaničnika EBRD i menadžmenta Regonalnog vodovoda označio je nastavk uspješne saradnje na realizaciji krupnih infrastrukturnih projekata.

Evropska banka za obnovu i razvoj pomaže projekte Regionalnog vodovoda | Radio Televizija Budva

U kancelarijama Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj u Podgorici, 10. novembra 2021. godine, održan je sastanak između visokih predstavnika EBRD Mattea Colangeli-a, direktora EBRD za Zapadni Balkan, Ramona Zakarie, direktora EBRD za Crnu Goru i Donalda Misadziu-a, zvaničnika EBRD-a koji je zadužen za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu i Josipa Đuraškovića, direktora DOO “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”.

Svrha ovog sastanka je bila da se rukovodstvo kancelarije Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj u Podgorici, kao i visoki predstavnici ove banke za Zapadni Balkan, upoznaju sa novoizabranim menadžmentom DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje Budva”, kao i da se zajednički intenzivira dinamika aktivnosti na realizaciji projekata izgradnje infrstrukture za
vodosnabdijevanje, odvođenje otpadnih voda, sa posebnim akcentom na izgradnji i definisanju lokacije za postrojenje za tretman otpadnih voda za naselja Dobre vode i Veliki pijesak. Realizacija ovog projeka koji je podržala Vlada Crne Gore, a čija je izrada Idejnog rješenja u toku, doprinijeće unaprijeđenju uslova života građana opštine Bar i bolju i održiviju valorizaciju turističkih potencijala naselja Dobra voda i Veliki pijesak.

Ovaj projekat predstavlja nastavak veoma uspješne saradnje sa značajnom finansijskom institucijom poput EBRD, koja je u prošlosti ishodovala izgradnjom sistema za regionalno vodsnabdijevanje Crnogorskog primorja, a koji je dijelom finansiran iz sredstava koja je ova banka opredijelila. Direktor Đurašković je takođe obavijestio predstavnike Banke da su prepreke na realizaciji projekta spajanja Opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem uspješno otklonjene, da su svi građevinski radovi realizovani i da u narednim danima očekujemo da će opština Herceg Novi konačno biti priključena na sistem.

Na ovaj način, voda iz sistema za regionalno vodosnabdijevanje biće dostupna svim opštinama na Crnogorskom primorju.

Predstavnici EBRD i menadžment DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko
primorje” su iskazali svoju spremnost i posvećenost realizaciji projekata koji suštinski unaprijeđuju kvalitet života lokalnog stanovništva i stvaraju ambijent koji pogoduje ukupnom ekonomskom razvoju, što dovodi do zaključka da je neophodno što prije koncipirati plan realizacije aktivnosti na uspostavljanju vodovodne i kanalizacione infrastrukture za područja Dobre vode i Veliki pijesak kao i utvrditi dinamički plan za realizaciju istih, saopšteno je iz DOO “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”.