17-10-2022

Evropska komisija prihvatila Prijavu kandidature Budve za EPK

Odgovarajući na pismo predsjednika Opštine Budva Mila Božovića Briselu, Evropska komisija je potvrdila da je prihvatila Prijavu kandidature Opštine Budva za Evropsku prijestonicu kulture 2028 godine, saopšteno je iz Službe predsjednika Opštine Budva.


Foto: Služba predsjednika Opštine Budva

Tim povodom predsjednik Opštine Budva izjavio je da je ovo dobra vijest za Budvu, za sve njene građane, ali i za građane Boke i cijele Crne Gore.

"Hrabro i odlučno ulazimo u nadmetanje sa brojnim zainteresovanim gradovima Evrope za prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture. Vjerujem da imamo potencijal za pobjedu, pobjedu koja će dati veliki podsticaj napretku i transformaciji Budve, ali i čitave Boke", poručio je Božović.

Evropska komisija je dala rok do 11. novembra Budvi da dostavi kompletnu Aplikacionu knjigu koja predstavlja viziju promjene grada na bolje kroz kulturu i kreativne industrije, međunarodnu saradnju, ali i putem brojnih infrastrukturnih projekata.

Božović je naglasio da je Budvi važno što ima podršku Vlade Crne Gore, Ministarstva kulture i gradova Boke u kandidaturi, jer, kako je rekao, jedino zajedničkim naporom možemo doći do istorijskog trenutka da jedan grad iz naše zemlje postane Evropska prijestonica kulture.

"Činjenicama dokazano, ova titula donosi svakom gradu i regionu promjenu na bolje u kulturi, socijalnoj politici, turizmu, ekonomiji uopšte. Na svaki uloženi euro, prema najnovijim istraživanjima, gradu i regiji se vraća od 8-15 eura dovodeći nove investitore. Kultura postaje vodilja daljeg razvoja grada i regiona stvarajući još jači imidž i prepoznatljivost prevazilazeći do tada poznate okvire. Bolja i otvorenija komunikacija sa svojim građanima omogućava veću snagu i podršku u daljem donošenju odluka važnih za grad i region", zaključio je Božović.