20-11-2023

Evropsko prvenstvo u šahu u Budvi: Reprezentacija slavila u mini derbiju, novi trijumf Karlsena, Srbija na vrhu

Evropsko prvenstvo u šahu, koje se igra u Budvi, spletom okolnosti donijelo je susret dvije crnogorske reprezentacije u osmom kolu. Najbolji nacionalni tim, savladao je kolege iz C reprezentacije i upisao na svoj konto još dva boda.



Naša najbolja reprezentacija upisala trijumf protiv C ekipe, mlada reprezentacija poražena, dame pretrpjele poraz u duelu sa Finakom.

U duelu na prvoj tabli između Denisa Kadrića i Blaža Kalezića nakon precizne igre sklopljen je remi, dok su Nikola Đukić, Nikita Petrov i Dragiša Blagojević nadigrali nakon velike borbe Marka Krivokapića, Veljka Draganića i Vuka Miletića za konačnih 3,5-0,5.

Mlada reprezentacija pretrpjela je poraz u duelu sa reprezentacijom Slovačke, a jedino pola poena izborio je Miloš Pečurica dok su: Andrej Šuković, Peko Đurović i Milo Pobor poraženi.

Sadržajan meč, u kome su minimalno poražene, odigrale su i naše dame sa reprezentacijom Finske. Nakon sklapanja remija na prve tri table na kojima su nastupile: Aleksandra Milović, Nikolina Koljević i Alena Skvorcova, poražena je Mateja Popović na četvrtoj tabli.

Novu pobjedu upisao je i svjetski broj 1, Magnus Karlsen koji je nadigrao Jordena van Foresta. Heroji dana su reprezentativci Srbije, koji su na prvom stolu minimalno savladali Englesku i u poslednje kolo ulaze sa prvog mjesta, koje dijele sa reprezentacijom Njemačke.

U konkurenciji dama na prvom mjestu uoči poslednjeg kola, nalazi se ekipa Bugarske.

Partije poslednjeg, devetog kola su na programu sjutra od 15h.

Tabela muškarci: 1-2. Srbija, Njemačka 13 3-6. Engleska, Jermenija, Hrvatska i Grčka 11…

Tabela žene: 1. Bugarska 14 2. Azerbejdžan 13 3. Francuska 12 4. Srbija 11…