05-12-2022

Fabris: Svi koji izlaze na more da love treba da posjeduju dozvole za ribolov koje izdaje KSR “Širun”

Svi koji izlaze na more da love treba da posjeduju dozvole za ribolov koje izdaje KSR “Širun” u zgradi Lućke kapetanije, kazao je predsjednik budvanskog Društva za sportski ribolov na moru “Širun”, Tihomir Fabris.


Ilustracija, Foto: Pixabay

On je objasio koje se sve vrste dozvola izdaju i pod kojim uslovima

“Savez za sportski ribolov Crne Gore ima u svom sastavu oko davdeset klubova i zna se kao prošle godine koliko je svaki klub imao članova. Komisija u savezu određuje koliko će kom klubu pripasti dozvola za robolov. Veći klubovi kao što smo mi koji datiramo odavno imamo oko 300 članova i toliko dozvola. Imamo tri vrste dozvola, stalne dozvole koje su na godišnjem nivou za štapom sa obale i iz barke koja košta 25 eura", navodi Fabris.



Tu dozvolu, kako ističe, mogu dobiti samo stanovnici Crne Gore koji imaju ličnu kartu, privremenu ličnu kartu ili pasoš Crne Gore.

"Druga kvota je 45 eura što ide za sportski ribolov sa štapom i ronjenje bez eksplozivnih punjenja, odnosno boca. I imamo privremene dozvole koje se izdaju svakog ljeta, znači mogu da ih uzmu i stranci uz ličnu dokumentaciju, na jedan dan cijena je 5 eura, na deset dana je 15 eura, na mjesec dana je 30 eura. Stalnih dozvola je dosta manje jer te dozvole dobijamo od Saveza i svaka dozvola se mora prijaviti nadležnom ministarstvu. Mi smo zato da se te dozvole daju u neograničenom broju, zašto bismo nekoga limitirali. Mi živimo od turizma i sve ove jahte i brodovi traže te dozvole i oni to dobro plaćaju. Oni sve znaju i dobro su upućeni i to su iskusni ribolovci i ljeti imamo baš posla, oni su tako disciplinovani i neće na more ako nemaju dozvolu", zaključio je Fabris.

J.M.