27-10-2023

Fabris: Vlasnici plovila da provjere konope, bove, sidra kako nevrijeme ne bi nanijelo štetu

Sa prvim kišama isplivaju i stari problemi, kako sačuvati barke tokom juga i bure kazao nam je Tihomir Fabris, predsjednik KSR "Širun".


Fabris / Foto: printscreen

Ko nema aktivnosti na moru tokom zimskih mjeseci preporuka je da polovila izvuku iz vode, a oni koji ostavljaju barke treba da brinu i vode računa o njima tokom nastupajućeg perioda kako bi se izbjegle štetene posljedice i veće havarije.

"Ove godine su se vlasnici plovila više angažovali, možda se nisu nadali ovakvim kišama jer su bile kratke ali mnogo jake, kišnica je bila dosta prljava i masna. Treba provjeriti prednje konope, sidra, bokobrane i bove i da pogledaju komšijsku barku jer ako se njihova otkine, a njegova je dobra eto štete. Ide zima biće dosta bure, juga i imamo još vremena da se pripremimo, kako ne bi došlo do nekih većih havarija i štete", kazao je Fabris gostujući u jutranjem programu na TV Budva.

Ribarima je tokom zimskih mjeseci neophodna odgovarajuća oprema.

"Neophodni su i pojasevi za spasavanje, obavezno vesla jer može se pokvariti motor. Takođe potrebni su upaljač i nož staro je pravilo", dodao je.

Riba se, kaže Tiho, najboje lovi u mutnom.

"U ovom periodu riba se lovi na parangale, mreže. Kad je bistrije, malo zahladi vrijeme idu lignje, dok se sada dobro love palamide, trupači, škarmovi, arbuni.. Neophodni su dobri štapovi i udice, dakle oprema", istakao je.

Fabris se osvrnuo na krivolov tokom ljetnjih mjeseci napominjući da su kazne veoma rigorozne.

"Mi od nove godine počinjemo sa izdavanjem dozvola za ribolov, pa svi koji vole sportski ribolov mogu regularno da love da ne strahuje od kontroila i inspekcija. Najveći krivolov je noćno ronjenje sa bocama i lampama. Na svakoj plaži takvih počinioca imate preko zimskog perioda", napomenuo je.

Klub za sportski ribolov na moru "Pagar" iz Tivta organizuje takmičenje, ribanje štapom iz barke za juniore od 16 do 21 godine sledeće subote, ukoliko vrijeme dozvoli. Na ovom takmičenju učesvovaće i članovi KSR "Širun".

Detalje razgovora pogledajte u snimku:



J.M.