25-04-2019

Farbanje jaja u lukovini- nezaobilazna i lijepa tradicija

Vaskrs je jedan od najveselijih praznika, podsjeca na vaskrsnuće života, prirode...Vraća nas u djetinjstvo kada smo svi zajedno pripremali šarena jaja i učestvovali u pripremanju jaja za farbanje, tražeći zanimljive travke za oslikavanje i dekoraciju.

Farbanje jaja u lukovini- nezaobilazna i lijepa tradicija | Radio Televizija Budva

Farbanje jaja u lukovini je tradicionalni starinski način i nekada jedini način na koji su naše bake i majke farbale jaja. Sve što vam treba za ovu tehniku imate u kući, jaja, lukovinu i travkice za oslikavanje uvijek možete nabrati u dvorištu.





Potrebno je nabrati listiće različitih oblika. Isjeii najlonsku čarapu na komade 10x10 cm. Staviti listić na jaje, prekriti ga sa komadom čarape, zategnuti čarapu preko jajeta, zavrnuti čarapu i svezati čvrsto komadićem konca. Kada je pripremljeno ostatke čarape pažljivo odsjeći makazama.




Složiti trećinu lukovine na dno lonca, na nju poslagati pripremljena jaja, staviti drugu trecinu lukovine, ponovo složiti jaja i pokriti sa ostatkom lukovine. Naliti hladnu vodu 4 prsta iznad lukovine, dodati so i sirće i staviti kuvati. Sirće i so služe da jaja ne popucaju! Kada prokuva smanjiti vatru i kuvati 15 minuta, isključiti vatru i ostaviti u lukovini pola sata. Poslije toga izvaditi jaja, staviti u hladnu vodu (da se lakse gule) i kada se ohlade makazama odrezati čvor od čarape i ostaviti jaja da se osuše. Namazati ruke uljem ili mascu i protrljati svako jaje rukama. Zaštita sa mašću služi da se dobije sjaj i da se jaje konzervira. Ovako jaje se ne kvari i nekoliko dana.