03-11-2021

Fejsbuk ukida sistem za prepoznavanje lica

Kompanija Facebook, odnosno Meta, kako će se po novome zvati, objavila je da ukida svoj sistem prepoznavanja lica koji automatski identifikuje korisnike na fotografijama i video snimcima, navodeći kao razlog rastuću zabrinutost zbog korištenja takve tehnologije.

Fejsbuk ukida sistem za prepoznavanje lica | Radio Televizija Budva

Foto: Unsplash

Kalifornijska grupa, pogođena skandalima oko svog ekonomskog modela, takođe je najavila da će obrisati podatke prepoznavanja lica akumulirane od kada je uvedena ta opcija 2010. godine, za više od milijardu korisnika, navodi se u saopštenju.

„Ova promjena će predstavljati jednu od najvećih promjena u upotrebi prepoznavanja lica u istoriji tehnologije“, navodi se u blogu koji je objavio Džerom Pezenti, potpredsjednik za vještačku inteligenciju u novoj Fejsbukovoj matičnoj kompaniji Meta.

Kompanija, koja se prošle sedmice preimenovala u Meta Platforms, navela je da je više od trećine Facebookovih dnevno aktivnih korisnika uključilo postavku prepoznavanja lica, a promjena će sada izbrisati "predloške za prepoznavanje lica" više od milijarde ljudi.

Uklanjanje će biti globalno i očekuje se da će biti dovršeno do decembra, rekao je portparol Facebooka.

(Beta)