06-12-2016

Festival autorskog filma u Cadmusu

Festival autorskog filma u Cadmusu | Radio Televizija Budva

Prvi po redu Festival autorskog filma biće održan u Budvi od 02. do 09. decembra. Novi film Kena Louča „Ja, Danijel Blejk“ svečano otvara festival 02. decembra u 21.30h. Cijena individualne karte iznosi 2.8 eura.

PROGRAM:


Ja, Danijel Blejk
Originalni naziv: I, Daniel Blake
Režija: Ken Loach
Uloge: Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy
Zemlja produkcije: Velika Britanija, Belgija
Trajanje: 100’
Jezik: engleski
Danijel Blejk (59) radi kao stolar veći dio svog života u Njukaslu. Sada, po prvi put, treba mu pomoć od države. Putevi mu se ukrštaju sa Kejti, samohranom majkom dvoje dece. Danijel i Kejti dospijevaju na ničiju zemlju, upleteni u ,,bodljikavu žicu” birokratrije savremene Britanije. Film predstavlja portret čovjeka na zalasku života, koji zanemaruje sopstvenu patnju ne bi li služio svojoj marginalizovanoj, siromašnoj porodici.

Nepoznata djevojka
Originalni naziv: La fille inconnue / The unknown girl
Režija: Jean- Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Uloge: Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier
Zemlja produkcije: Belgija, Francuska
Trajanje: 113’
Jezik: francuski
Doktorka Dženi vodi malu medicinsku kliniku u predgrađu Liježa. Jedne noći ne obazire se na zvono na vratima svoje ordinacije. Sljedećeg jutra saznaje da joj je zvonila žena kojoj je bila potrebna pomoć, i da je ta neznana posjetiteljka sada mrtva. Suočena sa krivicom, doktorka kreće u potragu za identitetom nepoznate devojke, koristeći znanja metodike i dijagnostike ne bi li saznala ko ili šta stoji iza njene smrti.

Matura
Originalni naziv: Bacalaureat / Graduation
Režija: Cristian Mungiu
Uloge: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici
Zemlja produkcije: Rumunija
Trajanje: 128’
Jezik: rumunski
Doktor Romeo Aldea (49), nastanjen u planinskom gradiću u Transilvaniji, svoju ćerku Elizu odgaja s idejom da kada napuni 18 godina napusti porodični dom kako bi živela i studirala u inostranstvu. Njegov plan bi uskoro trebalo da se ostvari: Eliza je dobila stipendiju za studije psihologije u Velikoj Britaniji. Potrebno je samo da položi maturu što je puka formalnost za tako dobru učenicu. Dan prije njenog pismenog ispita, Eliza je napadnuta, a ovaj incident mogao bi da naruši njenu budućnost…

JAZAVIČAR
Originalni naziv: Weiner-Dog
Režija: Todd Solondz
Uloge: Greta Gerwig, Keaton Nigel Cooke, Tracy Letts
Zemlja produkcije: SAD
Trajanje: 88’
Jezik: engleski
Jazavičar je duhovita priča o jednom psu i mnogim ljudima sa kojima je životinja u kontaktu tokom svog života. Čovjekov najbolji prijatelj uči dečaka životu pre nego što ga uzme pasionirani veterinar Don. Veterinar kreće na putovanje i pas mijenja vlasnika, završava kod profesora filma, potom kod ogorčene bake i njene zahtjevne unuke i tako u nedogled.

POSLIJE OLUJE
Originalni naziv: Umi yori mo mada fukaku / After the Storm
Režija: Hirokazu Koreeda
Uloge: Hiroshi Abe, Yôko Maki
Zemlja produkcije: Japan
Trajanje: 117’
Jezik: japanski
Prisjećujući se svoje stare slave laureata književne nagrade, Rjota troši novac koji zarađuje kao privatni detektiv na kocki, jedva uspjevajući da plati alimentaciju. Nakon smrti oca, njegova ostarela majka i prelijepa bivša žena nastavljaju sa svojim životom. Obnovivši veze sa isprva nepoverljivom porodicom, Rjota se bori da preuzme kontrolu nad svojom egzistencijom kao i da pronađe stalno mesto u životu svog malog sina, sve dok im olujno ljetnje veče ne ponudi šansu da se istinski ponovo zbliže.

ORNITOLOG
Originalni naziv: O ornitólogo / The ornithologist
Režija: João Pedro Rodriques
Uloge: João Pedro Rodriques, Paul Hamy, Xelo Cagiao
Zemlja produkcije: Portugal, Francuska, Brazil
Trajanje: 117’
Jezik: portugalski, engleski, mandarinski
Fernando, usamljeni ornitolog traga za crnim rodama, ugroženom vrstom, u zabačenoj reci u severnom Portugalu, kada biva zbrisan riječnim brzakom. Lutajući kroz jezive i mračne šume, tragajući za putem nailazi na bezbroj neočekivanih prepreka. Primoran je da preuzme ekstremne poteze koji će ga transformisati. Polako postaje drugi čovijek, inspirisan i prosvećen tegobnim putovanjem.

SRCA SA OŽILJCIMA
Originalni naziv: Inimi Cicatrizate / Scarred Hearts
Režija: Radu Jude
Uloge: Ilinca Harnut, Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenović
Zemlja produkcije: Rumunija, Nemačka
Trajanje: 141’
Jezik: rumunski
Ljeto 1937. godine: Emanuel, mladić u ranim dvadesetim, svakodnevnicu provodi u sanatorijumu liječeći se od turbekuloze kostiju. Kako vrijeme odmiče, on prihvata i miri se sa svojom patnjom, no ipak uspeva i da nađe još volje za životom koji treba proživjeti do kraja. Stiče nove prijatelje, čita, piše, pije, zaljubljuje se… Dok, izvan sanatorijuma, Rumunija u predvečerje rata zapravo i nema šta da mu pruži.

SIROVO
Originalni naziv: Grave / Raw
Režija: Julia Ducournau
Uloge: Garance Marillier, Ella Rumph, Rabat Nait Oufella
Zemlja produkcije: Francuska, Belgija
Trajanje: 99’
Jezik: francuski
Kada se mlada vegetarijanka Džuli prisilno podvrgne ponižavajućem kanibalskom ritualu, neutoljiva želja za sirovim mesom počinje da buja u njoj…

TONI ERDMAN
Originalni naziv: Toni Erdmann
Režija: Maren Ade
Uloge: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn
Zemlja produkcije: Njemačka
Trajanje: 162’
Jezik: njemački, engleski
,,Toni Erdman’’ je neotesan, komični lik razbarušene kose, a zapravo je alter ego Vinfrida, nastavnika muzičkog koji voli da zbija šale i u svojim šezdesetim, razveden je, nosi srčani monitor, vještačke zube i živi sa svojim bolesnim psom. Ali ono što je najvažnije, Vinfrid je zaljubljen u život i vjeruje da se u životu treba više igrati. Njegova jedinica Ines rijetko kada uspjeva da provodi vrijeme sa ocem zbog svoje poslovne karijere u Bukureštu kojoj se potpuno posvetila. Iznenada, Vinfred odlučuje da je posjeti glumeći njenog lajf kouča, što se potpuno kosi sa njenim planovima, s obzirom da radi na važnom strateškom projektu…

ŠTA OSTAJE OD LUDILA
Originalni naziv: Ce qu’il reste de la folie
Zemlja produkcije: Francuska, Senegal
Trajanje: 101’
Jezik: francuski
Lašez nas vodi u psihijatrijsku bolnicu u gradu Tajroj, u Senegalu, zajedno sa rediteljkom Kadi Silom koja je svojevremeno bila primljena u ovu ustanovu. U razgovoru sa doktorima, pacijentima i osobljem bolnice, otvaraju se delikatne teme terapeutskih metoda i njihove povezanosti za kolonijalizmom.

SVI SJEVERNI GRADOVI
Originalni naziv: Svi severni gradovi / All The Cities Of The North
Režija: Dane Komljen
Uloge: Boris Isaković, Boban Kaljuđer, Dane Komljen
Zemlja produkcije: Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora
Trajanje: 97’
Jezik: srpski
Dvojica muškaraca žive napuštenom kompleksu bungalova, podsjećaju na izgnanike, isposnike koji jedu skromno i pričaju malo. Njihov mir prekida pojava jednog stranca koji im donosi svijet sa one strane zaborava. Tu nastaje priča i rađa se promena.

BORIS BEZ BEATRIS
Originalni naziv: Boris sans Béatrice / Boris Without Béatrice
Režija: Denis Côté
Scenario: Denis Côté
Uloge: James Hyndman, Simone-Élise Girard, Denis Lavant
Zemlja produkcije: Kanada
Trajanje: 93’
Jezik: francuski, engleski, ruski
Boris Malinovski je arogantan, uspješan, uvijek u samo njemu prilagođenim odijelima, čovjek za koga se čini da u životu ima sve. Sve do trenutka kada, njegovoj supruzi, ministarki, nije dijagnostikovana depresija. Zbog svog stanja, ona se povlači u njihovu vikendicu distancirajući se istovremeno i od svog muža. U međuvremenu, Boris se upušta u niz ljubavnih afera sve više komplikujući svoj odnos sa suprugom, ali i sa drugima.