31-07-2023

Festival „Grad teatar“: Sjutra koncert Sofije Jović i Sima Šiševića

U crkvi Santa Marija, u Starom gradu, sjutra sa početkom u 20 časova, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“, a na programu je koncert mladih pijanista Sofije Jović i Sima Šiševića.


Foto: JU „Grad teatar“/portal RTV Budva

Sofija Jović je crnogorska pijanistkinja rođena na Cetinju. Osnovno muzičko obrazovanje završila je u Budvi u klasi prof. Gabrielle Aksamit, kao i srednju Muzičku školu u Tivtu u istoj klasi. Nakon srednje škole odlazi u Beč gdje sarađuje sa prof. Horstom Lajhfridom. Trenutno pohađa Muzičku akademiju na Cetinju u klasi prof. Bojana Martinovića. Dio je multimedijalnog projekta Muzičkog centra Crne Gore “Karneval životinja”, kao i član kamernih ansambala. Dobitnica je brojnih nagrada u Crnoj Gori i inostranstvu, neke od njih su: Zlatna lira na Festivalu mladih Crne Gore (2011, 2013, 2015, 2017), nagrada na Concorso Internazionale Giovani Musicisti u Italiji nagrade na takmičenju mladih umjetnika Daleki Akordi u Hrvatskoj (2012, 2014), laureat je kategorije Mladi vituozi na Concorso internazionale di Esecuzione Musicale “Euterpe" u Italiji , Osvojila je treće mjesto i nagradu za najbolje izvođjenje obavezne kompozicije u Hrvatskoj i specijalnu nagradu na XXII takmičenju Pjeter Gaci u Albaniji. Pohađala je seminare i masterklasove kod istaknutih pijanista i pedagoga.

Simo Šišević je jedan od vodećih crnogorskih pijanista novije generacije, koji trenutno živi i stvara u Londonu. Osnovno muzičko obrazovanje je stekao u ŠOMO “Petar II Petrović Njegoš” u Baru, u klasi mr Maje Basarab, gdje je bio dobitnik priznanja “Đak generacije” i nagrade “Luča”. Maturirao je u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici u klasi profesorice Anke Asanović 2017. godine, gdje je takođe dobitnik diplome “Luča”. Osnovne studije klavira na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, najprestižnijem konzervatorijumu na svijetu, u klasi poznatog britanskog pijaniste Gordona Fergusa Tomsona i renomiranog pedagoga Džona Berna, završio je sa najvišom ocjenom sa počastima na diplomskom ispitu 2021. godine. Iste godine je i upisao master studije na istom konzervatorijumu, a takođe je dobio stipendiju za master studije u klasi poznatog ruskog pijaniste i pedagoga Borisa Bermana na “Accademia del Riddoto” u Italiji. Svoj prvi nastup sa orkestrom je imao sa 17 godina na završnom koncertu UŠMB “Vasa Pavić”, kojim se proslavljao jubilej 70 godina postojanja ove škole u KIC-u “Budo Tomović”. 2015. godine je predstavljao crnogorsko kulturno nasljeđe na koncertu u Parizu. Pobjednik je mnogih državnih i međunarodnih takmičenja i dobitnik mnogih nagrada. Do sada je nastupao u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Italiji, Rusiji, Poljskoj, Albaniji, kao i u svojoj domovini. Kao kamerni muzički umjetnik nastupa sa triom “Birziminium”, a sarađuje i sa drugim kolegama i ansamblima. Pored umjetničkog rada, Šišević je imao mnoge koncerte za humanitarne svrhe. Pohađao je majstorske kurseve, gdje se usavršavao kod mnogobrojnih eminentnih pijanista.
Sofija Jović će izvesti djela Betovena i Šopena, dok će Simo Šišević izvesti djela Šuberta, Metnera, Debisija, Skrjabina, Rahmanjinova i Lista.