28-03-2024

Festival književnosti za djecu „Male morske pjesme i priče” počinje danas

JU „Narodna biblioteka Budve“ i NVO „Dramski studio Budva“ organizuju XI Festival književnosti za djecu "Male morske pjesme i priče" koji počinje danas, i trajaće do 2. aprila, kada će dodjelom nagrada festivala biti obilježen svjetski Dan knjige za djecu.

Festival književnosti za djecu „Male morske pjesme i priče” počinje danas | Radio Televizija Budva

Ovogodišnji, XI Festival počeće danas u 16 časova radionicom Crtež od palube (Moj filmski junak) koja će u Narodnoj biblioteci Budve biti realizovana u terminu do 18 časova.

U petak, 29. marta od 16 do 18 časova na programu festivala je radionica pisanja scenarija Scenario od palube koja će se realizovati u čitaonici i nastaviti sjutradan, u subotu u terminu od 11 do 13 časova. Ove radionice, odnosno nastali scenariji su takmičarskog karaktera i učestvuju u trci za nagradu Mali/a od palube.

U nedjelju, 31.marta od 11 do 13 časova biće organizovana već tradicionalana književna šetnja Đir po Budvi uz snimanje filma po ranije nastalim scenarijima na radionicama što će takođe biti takmičarskog karaktera.

U ponedjeljak, 1. aprila na dječijem odjeljenju biće priređen Književni kviz za učenike budvanskih osnovnih škola u terminu od 15 do 17 časova, a tema je knjiga i film. Nakon toga, u nastavku festivala od 17 do 19 časova zainteresovani će se družiti na radionici glume pod nazivom Glumci od palube.

Završnog dana festivala, 2. aprila u amfiteatru Akademije znanja biće priređena Književna žurka uz druženje sa piscima Milutinom Đuričkovićem i Sonjom Pandorov Tešanović. Nakon toga od 17 do 18 časova biće dodijeljene nagrade festivala Male morske pjesme i priče - Mali/a od palube i upriličena izložba likovnih radova festivala kao i prikazivanje filma Piši kao što govoriš po scenariju i u režiji Radmile Knežević, koji je podržala pravoslavna crkvena opština Budva uz tehničku podršku i medijsko pokroviteljstvo RTV Budva.

Ovim će biti okončan jedanaesti književni festival Male morske pjesme i priče.Festival je podržan od strane Ministarstva prosvjete Crne Gore i Zavoda za školstvo kao i od Opštine Budva.