29-10-2014

FIFA objavila kandidate za Zlatnu loptu

FIFA je objavila svoju listu od 23 fudbalera, od kojih će jedan u januaru naredne godine dobiti zvaničnu potvrdu da je najbolji fudbaler u 2014. godini, popularnu Zlatnu loptu.

FIFA objavila kandidate za Zlatnu loptu | Radio Televizija Budva

Na listi se nalaze: Geret Bejl, Karim Benzema, Dijego Kosta, Tibo Kurtoa, Kristijano Ronaldo, Anhel Di Marija, Mario Gece, Eden Azar, Zlatan Ibrahimović, Andres Iniesta, Toni Kros, Filip Lam, Havier Maskerano, Lionel Mesi, Tomas Miler, Manuel Nojer, Nejmar, Pol Pogba, Serhio Ramos, Arjen Roben, Džejms Rodrigez, Bastijan Švajnštajger i Jaja Ture.

Favoriti su ponovo Kristijano Ronaldo zbog osvajanja LŠ i novih golgeterskih rekorda, ali tu je uvijek i Lionel Mesi koji je sa Argentinom stigao do finala Mundijala, dok su favoriti iz sjenke igrači Njemačke, koji su osvojili Mundijal u impresivnom stilu.

Takođe, objavljen je i spisak od deset trenera od kojih će najboljem treneru godine nagrada biti uručena istom prilikom kada i Zlatna lopta.

To su: Karlo Anćeloti, Antonio Konte, Pep Gvardiola, Jirgen Klinsman, Joakim Lev, Žoze Murinjo, Manuel Pelegrini, Alehandro Sabelja, Dijego Simeone i Luj van Gal.

Sistem glasanja nije promijenjen, za pobjednika glasaju selektori i kapiteni nacionalnih timova širom svijeta, ali i oko 170 novinara, koji redom dodjeljuju 5, 3 ili 1 bod, a igrač sa najvećim zbirom, dobija prestižnu nagradu.

Ceremonija proglašenje pobjednika biće obavljena 12. januara naredne godine.