28-12-2022

Fiksni telefoni još nijesu zaboravljeni

Fiksni telefoni nekada su smatrani statusnim simbolom. Međutim, da li su u eri pametnih telefona i svijetu digitalne tehnologije, fiksni potpuno zaboravljeni? Ipak opstaju, jer još ima onih kojima ne prija prezasićenost raznim informacijama, te i dalje koriste fiksni. Jedan od njih je Podgoričanin Branislav Lekić.


Ilustracija, Foto: Pixabay

“Preko fiksnog telefona koristimo jednog operatera, da ga ne reklamiramo, tako imamo filmove, imamo internet, imamo i mobilni telefon. Prednost ili mana ovog telefona je, normalno, kad si kući da ga koristiš ali je jeftinije i možeš dosta, ima dosta minuta da zoveš 69 i 68, a i mrežu 67, znači sve tri mreže, najviše naravno od onog operatera kod kojeg si registrovan”, kaže Branislav.

Branislavu fiksni telefon ne remeti svakodnevnu rutinu. Naprotiv, to je za njega pogodan i koristan način komunikacije.

“Znam da mnogi moji prijatelji nemaju čak ni ovaj na tač, ja sam ga, eto, nabavio, neće ga, koriste ga samo kad pođu vani”, objašnjava Branislav.

Da li dijele Branislavovo mišljenje i njegovi sugrađani?

Pitali smo ih - da li sve razgovore obavljaju mobilnim telefonom ili još uvijek koriste fiksni.

”Nažalost, zbog razvoja savremenih telekomunikacionih mobilnih sredstava, odnosno tehnologija, nijesam više pretplatnik fiksne telefonije, uglavnom smo svi danas prešli na neke mobilne komunikacije. Dosta je stvari prosto zavisno od mobilnih internet tehnologija tako da budućnost jeste u mobilnim telekomunikacijama. Nažalost nijesam pretplatnik fiksnog telefona”.

“Koristim ga ovako po potrebi, zovem mobilni s njega, 67 i te mreže”.

“Ne odavno ,otkazala sam ga, niko više me ne zove na fiksni”.

“Vrlo rijetko, imam mobilni pa sve radim preko mobilnog”.

A šta kažu statistički podaci? Evidentan je trend pada u korišćenju fiksnih telefona, što prati i pad prihoda koji su ostvarili operateri. To opet ne znači da se pretplatnici odriču usluga fiksne telefonije.

“Rast broja priključaka fiksne telefonije objašnjavamo time što se korisnici sve više opredjeljuju za kombinovane pakete, takozvane banglovane pakete koji pored fiksne telefonije nude mobilnu telefoniju, pristup internetu i gledanje TV-a. Samo uslugu fiksne telefonije na kraju 2021.godine koristilo je 25 hiljada korisnika dok je 2017. godine taj broj iznosio oko 40 hiljada", kazala je Milena Ivanović iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost kažu i da su primat kako na svjetskom, tako i na crnogorskom tržištu zauzeli pametni telefoni.

“Smart telefoni zamijenili su više uređaja budući da omogućavaju standardne pozive, video pozive, video striming, pristup raznoraznim aplikacijama i sve je to uticalo da dođe do smanjenja korišćenja standardnih servisa, tu spada i fiksna telefonija”, istakla je Ivanović.

Da li fiksni telefon polako odlazi u istoriju usljed tehnološkog buma?

Čini se ipak da ne, zahvaljujući Branislavu i ljudima poput njega.

(RTCG)