02-08-2023

Filipović: Fali strategija za turizam, ograničiti povećavanje cijena

Dok god ne napravimo nacionalnu strategiju za razvoj turizma i ne limitiramo mogućnosti povećavanja cijena nećemo dostići cilj kojem težimo u turističkoj industriji, ocijenio je ekonomski analitičar Oleg Filipović. On je Jutarnjem porgamu TVCG kazao da će ovogodišnja ljetnja sezona biti makar na nivou prošlogodišnje, ali da moramo da se opredijelimo kakva turistička destinacija želimo da budemo.


Filipović u Jutarnjem programu (Foto: RTCG)

Filipović poručuje i da moramo da definišemo koliko nam traje turistička sezona.

"Da bi dobili prave efekte sezona mora da traje namjanje 270 dana", ističe on i dodaje da nam je konkurencija jaka.

Nijesmo, dodaje ekonomski analitičar, našli načina kako da realno privučemo turiste sa novih tržišta i da znamo gdje formiramo masovni, a gdje luksuzni turizam.

"Mislim da ne postoji strategija na nacionalniom nivou, a koja bi nam omogućila razvoj turističke industrije kao jedine u narednom periodu."

Filipović smatra da treba targetirati turiste iz Azije, poboljšati regionalno tržište i naći destinacije i investiciju za luksuzno tržište.

Došlo je i do nerealnog povećanja cijena hotelskog i vanhotelskog smještaja, cijena u restoranima...

"Dok god ne napravimo nacionalnu strategiju za razvoj turizam i limitiranje mogućnosti povećavanja cijena, nećemo distići cilj kojem težimo u turističkoj industriji", poručuje sagovornik TVCG.

Filipović dodaje da nam znači kompetna infrastruktura, ne samo avio-linije.

"Problem je što se veze uspostavljaju od maja do oktobra, treba da vidimo da te avio-linije budu konstatne, upravo iz razloga da povećamo broj dana sezone", ističe on.

"Vidi se koliko smo zavisno tržište..."

Komentarišući povećanje cijena goriva, Filipović je kazao da na svjetskom nivou nije bilo promjena, te da su nafne kompanije donijele tu odluku.

"Vidi se koliko smo zavisno tržište, nemamo našu proizvodnju, vezani smo za uvoznike i oni diktiraju cijenu iskoršćavaju situaciju i podižu cijene. Morali bismo limitirati uvoz namirnica koje se proizvode u Crnoj Gori mislim da je to jedino realno rješenje u ovom momentu", poručuje on.

Dodaje i da imamo i rezultat hedžinga...

"Greška je napravljena u prvom mjesecu od raskidanja hedžinga - došlo je do povećanja plaćanja rate za pet miliona, što je negativno", ocjenjuje Filipović.



(Portal RTCG)