14-06-2017

Formirana Radna grupa za suzbijanje upotrebe nedozvoljenih sredstava u svrhu ulova ribe

U skladu sa zaključkom Vlade, formirana je Radna grupa za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe, u cilju efikasnijeg djelovanja nadležnih institucija u rješavanju ovog problema.

Formirana Radna grupa za suzbijanje upotrebe nedozvoljenih sredstava u svrhu ulova ribe | Radio Televizija Budva

U sastavu Radne grupe su predstavnici novoformiranog Direktorata za ribarstvo MInistarstva poljoprivrede, Uprave policije, Instituta za biologiju mora u Kotoru, Nacionalnih parkova Crne Gore, Uprave pomorske sigurnosti i Prirodno – matematičkog fakulteta.

Na prvom sastanku, održanom u Ministarstvu poljoprivrede, dogovoreno je da predstavnici Radne grupe u kontinuitetu i koordinirano, 24 časa dnevno, sprovode i prate kontrolu ribolovnih aktivnosti na cijeloj teritoriji Crne Gore, sa fokusom ne samo na more, već i Skadarsko jezero. U cilju suzbijanja nelegalnog ribolova, naročito upotrebom eksplozivnih naprava (dinamita, agregata) i drugih nedozvoljenih alata i opreme, posebna pažnja biće usmjerena na identifikovanje i procesuiranje počinilaca, kao i razotkrivanje kompletnog lanca nabavke eksplozivnih sredstava i drugih protivzakonitih alata koji se koriste u ovim ilegalnim radnjama.

Generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Slavica Pavlović kazala je da aktivnosti na suzbijanju nelegalnog ribolova na moru u prethodnom periodu nijesu bile dovoljne da se izborimo sa tim problemom, naročito sa upotrebom dinamita i agregata za izlov ribe.

"Svjedoci smo da nelegalni ribolov upotrebom eksplozivnih naprava predstavlja sve veći izazov na koji je potrebno snažno odgovoriti. Tim povodom je Vlada, na predlog Ministarstva, nedavno razmotrila trenutnu situaciju i usvojila mjere koje treba da sprovede Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, kako bi se efikasnije otkrili i procesuirali počinioci nelegalnog ribolova koji, zbog upotrebe navedenih alata, ima nepopravljive negativne posledice po morski ekosistem, riblji fond, kao i sektor ribarstva kao privrednu djelatnost i imidž Crne Gore kao turističke destinacije"; kazala je Pavlović.

Radna grupa će, kako je definisano na prvom sastanku, obavljati i kontinuiranu kontrolu pijaca, marketa, restorana i drugih lokacija na kojima se vrši prodaja ribe i drugih vodenih organizama, kako bi se i u tom dijelu ispratile nelegalne aktivnosti u prometu ribe i drugih vodenih organizama koji su izlovljeni na nedozvoljen način.

Nakon diskusije o mogućnostima efikasnijeg pristupa rješavanju problema, ocijenjeno je da je u rad radne grupe potrebno uključiti i predstavnike JP Morsko Dobro, Lučke kapetanije, Agencije za zaštitu životne sredine kao i predstavnike pravosuđa.