18-04-2021

(FOTO) Bogat ulov budvanskih ribara i glumca Vuka Kostića

Keki Kavaja ulovio je tunu tešku 71 kg, dok su Dejo Božović i glumac Vuk Kostić zajedno savladali tunu tešku 54kg. Uspješan lov obavljen je sinoć štapom iz broda u blizini rta Platamuni. Čestitamo!


Foto: privatna arhiva

Tuna ili tunj je rod riba iz porodice skuša, koje žive u slanoj vodi. Nastanjuje Atlantski okean, Pacifik, Indijski okean i Mediteransko more. Tuna je veoma brza riba, pri čemu su neke njene vrste sposobne da postignu brzinu i do 70Km na čas. Za razliku od većine bijele ribe, boja mišićnog tkiva tune se kreće od roze ka tamno crvenoj. Ova crvenkasta boja nastaje uslijed prisusta mioglobina, molekula koji se vezuje za kiseonik, koji tuna poseduje u znatno većoj količini za razliku od ostalih riba.



Foto: izlov Kekija Kavaje,tuna teška 71 kg/ privatna arhiva

Neke veće vrste tune, kao što je Plavorepa tuna, imaju sposobnost da molekularnom aktivnošću, podignu tjelesnu temperaturu iznad temperature vode (održavanje telesne temperature od 24-35 °C, u hladnoj vodi niske temperature čak i do 6 °C). Ovo im omogućava da prežive u hladnijim vodama i nastane se u različitim djelovima okeana.



Foto: Izlov Deja Božovića i Vuka Kostića, tuna teška 54 kg/privatna arhiva





Još jednom sve čestitke za ovaj sjajan ulov!

J.M.