15-05-2024

(FOTO) Dokić i Popović obišli radove u Buljarici, Petrovcu i Blizikućama

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić i sekretar za investicije Joko Popović danas su obišli lokacije u Buljarici, Petrovcu i Blizikućama na kojim se realizuju infrastrukturni projekti.


Lokalitet kod potoka Slatava u Buljarici, Foto: portal RTV Budva

Oni su najprije obišli Buljaricu gdje je u toku realizacija dva projekta, a to su: izgradnja ulice uz potok Slatava i izgradnja saobraćajnice od restorana “Magazin” do plaže.

Potredsjednica Dokić poručila je da je došlo vrijeme da naselje Buljarica dobije pravu valorizaciju prostora.

“Buljarica je reprezentativni dio naše opštine i uvijek smo bili tu za naše Buljaričane, da pomognemo i uradimo sve što možemo. U toku su baš veliki radovi, gradi se ulica uz potok Slatava, ide se do obale. Sada je u toku prva faza do polovine ulice, to ćemo stići do početka sezone. Nakon ljeta idemo sa drugim dijelom. Tu je i ulica od restorana “Magazin” koja će takođe ići do obale. U planu je i postavljanje novih kontejnerskih stanica, urađena je studija izvodljivosti za postrojenje za otpadne vode – jako bitno pitanje za ovaj kraj”, kazala je Dokić.


Dokić, Foto: portal RTV Budva

Kako je navela, ovim pokazuju da se ne ulaže samo u centar grada, već da i te kako vode brigu o svim djelovima grada i o svim sugrađanima.

Potpredsjednica se osvrnula se i na saobraćajnicu od “Magazina” do obale, prema njenim riječima, najvažniju u naselju Buljarica.

“Ona će nakon turističke sezone biti rekonstruisana, nova, moderna, proširena. Vjerujem da ćemo svi biti zadovoljni novim izgledom naše Buljarice”, istakla je Dokić.

Sekretar za investicije, Joko Popović kazao je da taj opštinski resor opredjeljuje značajna sredstva za projekte u zaleđu Budve.

“Mi to ne gledamo kao zaleđe, već kao ravnopravni dio opštine Budva. Što se tiče Buljarice, Opština Budva i Sekretarijat za investicije u prethodnom periodu izradili su veliki broj tehničke dokumentacije i prepremili izgradnju novih saobraćajnica. U toku je izgradnja saobraćajnice na potoku Slatava, vrijednost ugovora je oko 1,7 miliona eura i negdje smo na 50 odsto realizacije tog ugovora”, istakao je Popović, a kako je napomenuo urađena je projektno-tehnička dokumentacija za nekoliko saobraćajnica u Buljarici.

“Izrađen je veliki broj tehničke dokumentacije i imamo spremnih oko 10 miliona eura ulaganja na ovom području”, dodao je on.
Osvrnuo se i na izgradnju ulice od restorana “Magazin” do obale. Kako je rekao, u toku je tenderski postupak, a otvaranje javnog poziva biće upriličeno 30. maja.


Popović, Foto: portal RTV Budva

Popović je napomenuo da je u prethodnom periodu izrađena i tehnička dokumentacija podmorskog ispusta u Buljarici, a pripremljeni su i projektne zadatke za izradu studije postrojenja.

“Što se tiče Buljarice, Sekretarijat i Opština su u prethodnom periodu vodili računa. Moramo znati da je potreban jedan određeni period da bi se izradila sama projektno-tehnička dokumentacija i pripremilo sve za izvođenje radova. Sekretarijat za investicije je apsolutno uradio velike stvari za Buljaricu”, naveo je Popović.

On je podsjetio da je u minulom periodu započeto i postavljanje podzemnih kontejnera na području Buljarice i Petrovca. Najavio je i raspisivanje javnog poziva za izradu tehničke dokumentacije pješačke staze koja će spajati saobraćajnice Slatava, od “Magazin” do plaže i saobraćajnice I4 koja se nalazi na kraju Buljarice.

Dokić i Popović potom su posjetili Petrovac gdje su obišli dvije saobraćajnice u Brezinama, od koji je jedna izgrađena a na drugom lokalitetu u neposrednoj blizini planirano je da počnu građevinski radovi.


U Brezinama u Petrovcu, Foto: portal RTV Budva

“To su dvije od mnogobrojnih ulica u Petrovcu koje će biti urađene”, navela je Dokić.

Sekretar Popović napomenuo je da je u prethodnom periodu saniran veliki broj saobraćajnica i trotoarskih površina.

“Prije svega, izdvojio bih sanaciju najbitnije saobraćajnice od hotela “Palas” do Lučica, a tu su i sporedne saobraćajnice. Što se tiče narednog perioda, napomenuo bih da smo dobili izvođača radova na izgradnji saobraćajnice T 97- T 98 u Brezinama, a radovi će početi po završetku turističke sezone. Vrijednost ugovora je 298 hiljada eura i očekujemo da ćemo građanima Petrovca omogućiti da, kada idu prema Baru, ne moraju izlaziti na kružni tok, već da se ovom saobraćajnicom uključuju na glavnu raskrsnicu koja vodi ka susjednom gradu”, kazao je Popović.

Potpredsjednica Dokić je kazala da je pored saobraćajnica drugi gorući problem Petrovca kanalizacija.

“Znamo da je pumpna stanica stavljena tamo gdje nije trebala, u sam trup puta. Njeni standardi nisu adekvatni, nema rešetku. Stara stanica je imala tri, a postojeća ima samo tri pumpe. U toj cjelini rješavanja kanalizacione mreže ide i saniranje stanice”, kazala je Dokić.

Sekretar Popović napomenuo je da je u za naredni period planirana izrada studija odvodnje fekalnih voda na teritoriji Petrovca.

“Gledali smo ružne slike iz Petrovca, iako smo u prethodnom periodu sanirali havarijski ispust ispod “Palas Lux”-a. Otežavajuća okolnost je i pupmna stanica u trupu šetališta koja ne zadovoljava elementarne tehničke uslove za odvodnju. Sa ovom studijom dobićemo adekvatno rješenje za Petrovac pošto je kroz projektnu dokumentaciju planirano da se fekalna kanalizacija odvodi na 70 metara visinske razlike. Kroz projektni zadatak tražili smo da razmotrimo mogućnost odvodnje fekalne kanalizacije prema Lučicama, uz bušenje hidro-tunela i odvodnju na sami PPOV i podmorski ispust za koji je izrada tehničke dokumentacije u toku”, naveo je sekretar za investicije Opštine Budva.

Potpredsjednica i sekretar za investicije najavili su i projekat podzemne garaže nad kojom će biti izrađena i nova pijaca, na mjestu postojećeg parkinga na potezu ispod hotela “Petrovac”.
Takođe, najavili su i postavljanje još pet kontejnerskih stanica u periodu nakon završetka turističke sezone.


Parking ispod hotela “Petrovac”, Foto: portal RTV Budva

Sekretar Popović naglasio je da je izuzetno zadovoljan stepenom realizacije Programa uređenja prostora za ovu godinu.

“Na zadovoljstvo svih građana, mislim da će ovo biti rekordna godina u realizaciji kapitalnog budžeta”, naglasio je Popović.

Današnji obilazak lokalitetima na kojim se izvode građevinski radovi završen je posjetom lokalitetu u Blizikućama gdje su počeli radovi na izgradnji saobraćajnice S B-B u iznosu od 1,2 miliona eura.


Radovi u Blizikućama, Foto: portal RTV Budva

Potpredsjednica Opštine i sekretar za investicije sjutra će obići radove u ulicama 22. novembra i Mediteranskoj, Dnevni centar “Biseri”, amfiteatar SMŠ “Danilo Kiš” i Dubovicu.



M.S.