25-03-2023

(FOTO) NVO Serdar organizovao tribinu „Zlo proljeće ’99“

U parohijskom domu Crkva Sveti Toma u Bečićima u organizaciji NVO "Serdar" i uz blagoslov oca Petra Cerovića održana je tribina "Zlo proljeće '99" . povodom 24. godišnjice početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.


Foto: NVO Serdar

Veče je započeto minutom ćutanja.

Prisutnima se u ime NVO Serdar obratio Radko Garčević podsjetivši da je napad NATO-a koji su Vlada Savezne Republike Jugoslavije ali i pravni stručnjaci nazvali pravim imenom ilegalna agresija jer su tog 24.marta.1999. godine oko 20 časova devetnaest zemalja Alijanse, bez odobrenja Savjeta Bezbjednosti Ujedinjenih Nacija, obrušilo na Jugoslaviju, mete NATO aviona 1999. godine nisu bili samo vojni ciljevi, gađani su putevi, mostovi, civilni objekti. Iza leta “Milosrdnog anđela” ostajale su ruševine, patnja i žrtve.



U tom agresorskom i krvavom činu koji je trajao 78 dana u kojem su prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila od toga 81 dijete, 1000 vojnika i policajaca, ranjeno je preko 12.500 osoba. Bombe tih 78 dana agresije nisu birale koga će pogađati stradali su mnogi naši prijatelji Srbi, Crnogorci, Muslimani, Hrvati, Romi, Mađari kao i mnogi drugi. Napad na SRJ počeo je bombama na Podgoricu a prva žrtva bio je Saša Stajić, vojnik iz Beograda, koji je poginuo u kasarni u Danilovgradu.



Prisutnima se na pomenutoj tribini obratio doktor istorijskih nauka i redovni profesor na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Stamatović.

Dr Stamatović je objasnio zašto je u Crnoj Gori sve politika ali i kako se menja politička svest, te zašto je komunizam na ovom prostoru trajao 75 godina, ali i kada je uništena srpska elita i kako je Cetinje devastirano i osiromašeno, pa pretvoreno u bastion montenegrinstva i antisrpstva.

Stamatović je tokom večeri iznio tezu da podudarnosti između Ukrajine i Crne Gore nisu slučajne i da se na osnovu procesa u tim državama može sa sigurnošću utvrditi da se radi o globalnom konceptu razbijanja pravoslavnog slovenstva od strane neformalnih centara moći.

On uočava i da je u Crnoj Gori već stvoren ekstremni antisrpski identitet, gotovo spreman da uradi isto ono što je uradio ukrajinski nacional-šovinistički tokom prethodnih osam godina u Ukrajini. Istakavši da je režim Mila Đukanovića zamijenjen novim likovima, a novi globalni identitet i opredjeljenje Crne Gore, kao prevashodno NATO kolonije i antiruske države, treba da ostanu isti zaključivši da se građani o NATO-u nisu izjašnjavali, jer nije bilo referenduma o članstvu u toj alijansi. Ali i bez toga, NATO i 1999. godina su još jedna tema o kojoj crnogorsko društvo nikad neće misliti isto - zaključuje se u saopštenju NVO "Serdar" .