27-09-2023

(FOTO) Pješačkom turom od Brajića do Čelobrda obilježen Svjetski dan turizma u Budvi

Povodom Svjetskog dana turizma koji se ove godine obilježava širom svijeta pod sloganom "Tourusm&Green Investments", u organizaciji Turističke organizacije opštine Budva upriličena je pješačka tura od Brajića do Čelobrda za turističke i medijske poslenike.


Foto: TOB

Tura je krenula od tvrđave Kosmač na Brajićima u 9 časova, a učesnici su za tri i po sata, uz pomoć vodiča Marka Nikolića i zaposlenih u TO Budva, prošli stazom uz koju se nalaze i dva odmorišta, kod Lovačkog doma na Brajićima i na Ograđenici.


Odmorište Ograđenica, Foto: portal RTV Budva

Uslijedila je nešto zahtjevnija trasa od nekoliko kilometara nizbrdo ka manastiru Rustovo, gdje je takođe upriličen obilazak, nakon čega je za sve učesnike u domaćinstvu Mikovića na Čelobrdu oko 13:30h priređen ručak.


Manastir Rustovo, Foto: portal RTV Budva

Netaknuta priroda, zadivljujuć panoramski pogled na Budvu, Bečiće i Sveti Stefan, uređena i obilježena staza koja se redovno održava, bez sumnje su velika šansa za razvoj Budve kao održive i zelene destinacije, koja, osim atraktivnih plaža i priobalja, posjetiocima i te kako može da ponudi i one segmente koji aktivni turizam čine rastućim u mnogim djelovima Evrope i svijeta.


Pogled na Budvu sa staze, Foto: portal RTV Budva

Staza od Brajića do Čelobrda duga je 12 kilometara, a iz Turističke organizacije ističu da su uredili 100 kilometara staza na području naše opštine. Svakako, kontinuirano unapređenje ovog segmenta ponude doprinijelo bi diverzifikaciji ponude kroz razvoj specifičnih vidova turizma. To je uveliko i značajan trend u svijetu, jer ubrzani način


Pješačka tura, Foto: portal RTV Budva

Osim netaknute prirode Brajića i Paštrovske gore, na stazi su uočljivi i ostaci starih puteva koji su i u ne toliko davnoj prošlosti, uz pomorske rute, bili ključni za infrastrukturnu povezanost Budve sa drugim krajevima.

Ugodan, domaćinski ambijent u kući porodice Miković, sa druge strane, govori u prilog potencijalima budvanskog zaleđa kada je u pitanju razvoj ruralnog turizma.


Domaćinstvo Mikovića, Foto: portal RTV Budva

Uređene staze i odmorišta nove turističke atrakcije

Iz Turističke organizacije opštine Budva nedavno su saopštili da prateći svjetske trendove ulažu značajna sredstva u diversifikaciju turističkog proizvoda, unapređenje turističkog sadržaja u zaleđu i razvijanje aktivnog turizma. Kao nove turističke atrakcije, pored 100 kilometara uređenih staza, navode i odmorišta na lokalitetima Lipa, Kikova strana i Ograđenica.


Putokazi za pješake, Foto: portal RTV Budva

U lokalnoj turističkoj organizaciji za naredni period najavljuju obilazak ostrva Sveti Nikola, na kojem će se ljubitelji prirode upoznati sa pješačkom stazom dugom oko tri kilometra koja je predstavljena prošle godine, takođe u sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma.


M.S.