28-11-2020

Foto priča: Paštrovska gora

Naš sugrađanin, Stefan Grloman, koji je ujedno i autor nekoliko objavljenih tekstova na našem portalu, protekle dane je provodio u svom uobičajenom ambijentu: prirodi, ali je ovog puta odlučio da zabilježene kadrove uz opise podijeli i sa nama u vidu Foto priče. Užvajte!



"Scenske" staze terena koji se pred nama otvaraju, jasno vidljive i prohodne cijelom dužinom od vrha Paštrovske gore koji se kroz šumu odvaja sa starog magistralnog putu Petrovac - Podgorica do manastira Ograđenica.





Prednost staze je što nema većih uspona i padova i jako dobro je obilježena "target"-ima.





Vodi kroz dubinu planine bez pogleda na more, ali uz izuzetne "slike" visoravni, za noge "mekih" putića bez mnogo "krša", zemljanih uglavnom - koji su "uramljeni" u prirodnim "mostovima" od granja drvoreda koji sa obije strane predstavljaju granice staza.

Ako to nisu drvoredi onda su stare i jake međe obrasle mahovinom jer su sakrivene od sunca. Svjež i od gorskog bilja mirisan put sreće!





Dužina staze je oko devet km. Vremenski to iznosi dva i po sata nekog rekreativno - sportskog hoda, možda i cijelih tri sata lake šetnje sa par pauza.

Prva od pauza mogla bi biti na četvrtini puta na jednoj visoravni koja je sa svih strana opasana brdima i sama po sebi "zove" na nekoliko minuta odmora.

Drugi odmor bi bio na zadnjoj četvrini prije manastira Ograđenica gdje se nailazi na crkvu Sv. Ilije - u sred šume kao na neki svetionik vjere.

Samo prvih 15-ak minuta uspona od magistrale do brda predatavljaju neki ekstremniji napor.





Foto: Stefan Grloman
Tekst: Stefan Grloman