14-03-2024

(FOTO/VIDEO) Alehandro Suđić na Citadeli: Budva nastavlja da privlači i inspiriše talente širom svijeta

Predavanje o migracijama, kinematografiji i kulturnoj povezanosti između Crne Gore i Meksika održano je sinoć na Citadeli, u organizaciji Centra za kulturnu diplomatiju, uz podršku nezavisne kulturne scene Budve. Publici se tom prilikom predstavio istaknuti meksički filmski reditelj i producent, porijeklom iz Paštrovića, Alehandro Suđić (orig. Alejandro Sugich).

(FOTO/VIDEO) Alehandro Suđić na Citadeli: Budva nastavlja da privlači i inspiriše talente širom svijeta | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Izvršni direktor Centra za kulturnu diplomatiju Ivan Ivanović je u uvodnom govoru istakao značaj ove nedovoljno istražene migracije i značajnog uporišta u tim ljudima koje treba iskoristiti, nakon čega se publici obratio i Alehandro. On je tokom predavanja sa prisutnima podijelio dio svoje porodične istorije o putovanju njegovih predaka od Budve do Meksika, čime je otkriven značaj i uticaj evropskih migracija kako na društvo, tako i na meksičku kinematografiju uopšte.



Nedjelja iberoameričkog filma - Značaj crnogorske migracije u stvaranju latinoameričkog identiteta

Kako je istakao, postoji ideja o stvaranju nedjelje iberoameričkog filma u Budvi, pojam kulturološki širi od Latinske Amerike koji obuhvata i Iberijsko poluostvro, Španiju i Portugal, a koji se često se vezuje i za Italiju. Pored toga, kao prvi korak ka ovoj saradnji, RTV Budva je dobila ekskluzivnu licencu za prikazivanje jedne od serija Alehandra Suđića, što će povećati dostupnost i raznolikost kulturnog programa i otvoriti vrata za dalju saradnju.


Foto: Portal RTV Budva

Tribina na Citadeli je, pored informativnog karaktera, bila izuzetno inspirativna za pripadnike lokalne zajednice. Naime, Alehandrova priča je podstakla prisutne da istraže svoje kulturno nasljeđe i podsjetila je na porodične priče i podudarnosti koje dijele sa drugima čije su porodice prošle kroz slična iskustva. Suđić je u tom kontekstu naglasio važnost očuvanja identiteta i kulture, ističući Budvu kao izvor inspiracije za buduće filmske projekte.



Pored toga, Alehandro je podijelio i priču o festivalu koji se jednom godišnje održava u Fresnu, Kalifornija, i koji okuplja ljude porijeklom iz Crne Gore i ostalih djelova bivše Jugoslavije, što je samo još jedan dokaz koliko je ovaj region važan dio globalne zajednice.

Ova noć je potvrdila status Budve kao centra kulturnih dešavanja i mjesta koje nastavlja da privlači i inspiriše talente poput Alehandra Suđića, te je dokazala da od nje ne treba odustati, i da, kako je istakao Ivanović, „Budva i dalje ima dušu”.

M.O.