15-03-2024

(FOTO/VIDEO) Brze ceste i VE Brajići glavne teme petosatne rasprave o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore u Budvi

Javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine održana je danas u amfiteatru Akademije znanja u Budvi, uz veliko prisustvo i zainteresovanost građana Budve.


Veliki odziv u Budvi, Foto: portal RTV Budva

Na Javnoj raspravi govorili su službenici Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine - rukovoditeljka izrade Prostornog plana, mr Svetlana Jovanović i Ivan Nedović, kao i glavna gradska arhitektica Opštine Budva, Jelena Lazić.


Predstavnici Ministarstva i glavna gradska ahitektica, Foto: portal RTV Budva

Učesnici su naglasili da je Prostorni plan u državi najvažniji akt nakon Ustava, te ukazali da nisu zadovoljni onim što je realizovano iz prethodnog plana. Takođe su naglasili da mora postojati jaka sinergija između državne i lokalne vlasti po pitanju kreiranja planova, ali i njihove implementacije.

Kako je navedeno, plan koji je u izradi trebao bi da donese novu viziju razvoja Crne Gore, a u fokusu tima koji je radio na Nacrtu su bili prevazilaženje neravnomjernog regionalnog razvoja, zaštita od rizika, poboljšanje saobraćajne infrastrukture, kao i cilj da naša zemlja bude destinacija cjelogodišnjeg, a ne samo sezonskog turizma.

Vezano za Budvu ocijenjeno je da je naš grad primjer loše i predimenzionisane urbanizacije. Ukazano je da se postojeće stanje može sanirati i unaprijediti novim javnim površinama i parkovima. Izražena je zabrinutost što se u Budvi dugi niz godina nisu poštovala ograničenja, a jedna od razvojnih šansi Budve, kako su učesnici prezentacije naveli, jeste agro-turizam i zdravstveni turizam u zaleđu.

Građani su prisustvovali Javnoj raspravi u velikom broju i izrazili su zabrinutost zbog najavljenih projekata vjetroelektrane na Brajićima i brze primorske saobraćajnice kroz paštrovska sela i druge djelove zaleđa. Oni su od predstavnika Vlade tražili više prostora za dijalog o tim projektima, te ukazali na ono što smatraju da je sporno u vezi sa planiranim investicijama.


U amfietatru Akademije znanja, Foto: portal RTV Budva

I glavna gradska arhitektica Opštine Budva, Jelena Lazić u jednom izlaganju navela je da je Opština dala negativno mišljenje na brze ceste i vjetroelektrane, te da očekuje da će Nacrt Prostornog plana biti korigovan.

Predstavnici Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine saopštili su da u narednom periodu žele da intenziviraju dijalog sa građanima Budve o svim spornim pitanjima.

Oni su, pri tom, naglasili da teme koje su bile otvorene nisu adekvatne za Javnu raspravu o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore, kao i to da o brzim cestama i vjetroelektranama treba da bude više riječi pri izradi novog plana za Budvu.

Aktivno učešće u raspravi uzeli su turizmolog prof. dr Miško Rađenović, predstavnici Fondacije "Bankada" - Blažo Rađenović i Srđan Kuljača, predstavnici mjesnih zajednica sa područja budvanske opštine, dugogodišnji odbornik u lokalnom parlamentu i predstavnik NU "Građanska akcija", dr Božidar Vujičić...

Javnoj raspravi prisustvovala je poslanica u Skupštini Crne Gore i članica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Nađa Laković.

Jovanović: Ne zamjeramo građanima, shvatamo probleme koji dugo traju

U izjavi za medije po završetku rasprave koja je trajala oko pet sati, rukovoditeljka izrade Plana, mr Svetlana Jovanović podsjetila je da je zadovoljna odzivom građana Budve na zaključnoj javnoj raspravi.

"Oni su i emotivno i žučno i bučno iznosili svoje probleme i mi im ne zamjeramo na tome jer shvatamo probleme koji dugo traju. Prostorni plan jeste plan državnog nivoa, ali ja u svim opštinama ističem da je on jako važan za sve opštine, zato što se i niža planska dokumentacija, u ovom slučaju vaš prostorno-urbanistički plan koji je sada u izradi, usaglašava sa ovim planom. Ono što predstavlja problem je da nam je sistem planiranja malo usporen. Treba nam brže donošenje planova, treba nam veća efikasnost u donošenju planova, trebaju nam neki pokretački projekti, prije svega u infrastrukturi, kako bismo mogli da sprovedemo razvoj o kojem govorilo", kazala je Jovanović.



Prokomentarisala je i negodovanje građana Budve zbog najavljenih projekata brzih cesta i vjetroelektrane na Brajićima.

"Mi smo nastojali da čujemo sve građane, da prepoznamo probleme i damo određene odgovore. Najveća dilema je zaista vezano za brzu saobraćajnicu koja postoji prethodne tri decenije u Crnoj Gori. Posebno je zona Boke Kotorske problematična da se premosti Boka a da se ne ugrozi područje, a zona Budve je u zoni podizanja takozvane sjeverne paštrovske varijante. Iako smo mi uvažili zahtjev Budve da se u odnosu na prethodni plan podignemo sjeverno visočije, građani su danas iskazali dosta zabrinutosti za paštrovska sela. S obzirom da ovaj plan promoviše zaštitu i razvoj sela, mi ćemo dodatno razmotriti eventualne probleme pri budućem projektovanju i zaista insistirati da se pri projektovanju zaštite sva sela, kako ne bi došlo do njihovog dijeljenja na dvije cjeline, do ugrožavanja vodoizvorišta, crkava, imanja i slično", zaključila je Jovanović.

Javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore i Izvještaju o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, u organizaciji Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, održava se do 29. aprila.

Predlozi, sugestije i komentari se mogu dostaviti na arhivu Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, IV Proleterske brigade broj 19, Podgorica, radnim danima u terminu od 08.00h do 13.00h, zaključno sa 29. 04. 2024. godine, kao i putem e-mail adrese ppcg@mdup.gov.me.




M.S.