15-02-2021

(FOTO/VIDEO) Carević: Pravi čas za projekat Narodne kuhinje

Narodna kuhinja Budve otvorena je danas u restoranu SMŠ "Danilo Kiš". Ovaj projekat Opština Budva realizovala je u saradnji sa Crvenim krstom Budve i Centrom za socijalni rad.




Prvog dana rada, za potrebe korisnika služio se pasulj, a danas je spremeljeno 150 procija hrane.



Otvaranju je prisutvovao i predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević, koji je kazao da u našem gradu, nažalost, ima previše ljudi koji su u potrebi za obrokom iz Narodne kuhinje, te da je pravi čas za ovakav projekat.

Predsjednik Carević naglasio je da su u Opštini istrajali na realizaciji ovog projekta poručujući da u Budvi niko ne smije biti gladan.

"To je za nas nešto obavezujuće. Evo vidimo da imamo mnogo veće kapacitete, to je šansa za učenike, ali prilika da vidimo na djelu kompanije i privatnike koje mogu da pomognu. Ovom prilikom želim da ih pozovem da se odazovu potrebama Narodne kuhinje i daju svoj doprinos. Vjerujemo u humanost, da naš narod nije izgubio osjećaj da se solidariše sa onima kojima je pomoć potrebna", rekao je Carević na otvaranju.



Kako je kazao direktor SMŠ "Danilo Kiš", Ivan Ivanović, u Narodnoj kuhinji učenici škole pripremaće hranu, dok su Crveni krst Budve i Centar za socijalni rad procijenili koji su organizovali ljude koje imaju na spisku kao socijalno ugrožene i koji će koristiti usluge Narodne kuhinje.

"Naša škola je to sa zadovoljstvom prihvatila, s obzirom da smo u gradu gdje zaista ima potrebeza takvim stvarima, pogotovo u ovom vremenu", istakao je Ivanović.



Projekat Narodne kuhinje, prema riječima Nikole Jovanovića, šefa kabineta predsjednika Opštine Budva, realizovan je ubrzano, uslijed teške zdravstvene situacije u kojoj se nalazimo i borbe da se sačuva zdravlje građana.

"Pravo na besplatni obrok u Opštini Budva uvodi se sa ciljem da i u ovoj situaciju pomogne našim najugroženijima i da prosto pokažemo tu humanu komponentu na koju smo, vjerujem, svi mi koji vršimo odogvorne državne poslove obavezni", naveo je on.

Opština Budva pokrenula je projekat “Narodna kuhinja Budve” sa ciljem da se pomogne sugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija.



Cilj je da se pristojan obrok obezbijedi svima, posebno najugroženijima.

"U izuzetno teškom trenutku kada bijemo bitku za očuvanje zdravlja, neophodna nam je solidarnost i briga o drugima. Mi to možemo, zajedno. Pravo na besplatan obrok namijenjeno je za naše sugrađane koji iz raznih razloga ne mogu da brinu o sebi ili ne mogu da brinu u dovoljnoj mjeri. Vrijeme je da pokažemo odgovornost i da budemo solidarni", kazali su iz Opštine povodom pokretanja Narodne kunhinje.


Autori: M.S./D.P.
Foto: D.P.