08-01-2023

(FOTO/VIDEO) Dušan Marković, porijeklom iz Budve, uskoro profesionalni MMA borac

Sedamnaestogodišnji Dušan Marković je buduća velika zvijezda MMA sporta što najavljuju dosadašnje pobjede u ringovima Austrije i Slovenije. Rođen je i živi u Beču, a njegov drugi dom je Budva gdje zimske i ljetnje odmore provodi uz svoju širu familiju. U intervjuu za Portal RTV Budva ponosno kaže da borbenost nosi u genima, a otkriva i svoj san da jednog dana postane profesionalni MMA borac, te zašto se opredijelio za najteži sport na svijetu.


Foto: privatna arhiva

Dušane, možeš li nam objasniti kakvim se ti to sportom baviš?

Ja se bavim sa MMA sportom (Mixed Martial Arts) to je miks boksa kik boksa, rvanja greplinga, dziu dzice. Bavim se time već pet godina .

Rekao si da je to jedan od najtežih sportova na svijetu, zbog čega?

Jeste kondicija, rvanje, boks sve je u jednom i sve moraš da znaš i to je najteži sport, nije kao fudbal ili tenis, jednostavno boriš se a to ne može svako.

Otkuda ljubav baš prema tom sportu, pošto si ranije trenirao fudbal, pa kada si počeo da se interesuješ za MMA?

Ja sam sa 12 godina počeo da treniram MMA i to je došlo spontano, svaki dan sam trenirao, borio se, svaki dan sam nešto novo naučio i to je jednostavno postala ljubav. Jeste kao mali sam krenuo sa fudbalom ali to nije bilo ozbiljno, trenirao sam pomalo ali jednostavno sam posle nekoliko godina vidio da to nije moje pa nisam ništa radio i onda sam se prebacio na MMA.


Foto: privatna arhiva

Iako veoma mlad borac ti već imaš mnoštvo borbi iza sebe, koliko je to tačno duela u ringu i sa kakvim bilansom?

Prvu borbu sam imao kao kik bokser, to je bilo nezaboravno iskustvo kada sam pobjedio, za tri godine sam imao 14 borbi, dva meča sam izgubio, jedan u kik boksu i jedan u MMA, u ostalima sam bio pobjednik.

Ko te trenira?

Moj trener koji nije samo trener nego kao moja familija je Adin Bujubasić i Marko Kisić, to su moja dva trenera i najbolji su.


Foto: privatna arhiva

Ti si rođen u Beču, ali tvoj otac je Budvanin, treneri su takođe sa prostora regiona i kako to da ste se našli u Austriji da stvarate zajedno magiju u sportu?

Jeste ja sam rođen u Austriji i živim u Beču, moj trener Adin je iz Bosne, Marko iz Srbije, ali živimo u istom gradu i našli smo se na treningu u sali i to je jednostavno postala moja familija.

Kaži nam nešto o treniznima, da li su naporni i koliko česti?

Ja treniram svaki dan, osim nedjljom i naravno kada imam neku povredu onda pauziram. Od ponedjeljka do subote treninzi su svakodnevni, a podrazumjevaju sparing, džiu džicu, boks, kik boks, rvanje... trening traje oko dva sata nakon toga ostanemo u sali da razgovaramo na razne teme.


Foto: privatna arhiva

U borilačkim sportovima postoje pravila kada su u pitanju godište, kilaža i visina borca, pa se na osnovu toga određuje i kategorija takmičenja, u kojoj ti kategoriji nastupaš?

Ja se borim na 77 kg, to je welterweight i na 84 kg middleweight. Mjerenje je nekada u istom danu, pošto je to još uvijek na amaterskom nivou. Inače sam u kategoriji do 77kg, pa onda skidam osam kilograma za jednu sedmicu..

Koji meč pamtiš i zbog čega?

Ovaj poslednji pamtim koji je bio u Celju u Sloveniji, jer sam prvi put izašao iz Austrije. Tamo sam bio gost, nisam bio borac koji je iz te zemlje, njegovi drugari su svi bili tamo, pritisak je isto bio veći pošto je svako protiv tebe i to sam baš zapamtio.



Na ovim našim prostorima još uvijek nismo imali priliku da te gledamo, iako je Budva grad poznat po organizaciji raznih međunarodnih boks takmičenja. Da li očekuješ poziv za meč iz Crne Gore?

Ako Bog da, da se jednog dana borim ovdje u Budvi ili generalno u Crnoj Gori to bih baš volio, ali biće i toga.

Koji su tvoji planovi vezano za MMA, ti si mlad momak imaš 17 godina, pa kako ti sebe vidiš u ovom sportu, dokle planiraš da se baviš ovim sportom i koja je tvoja neka zamišljena granica ili cilj?

Dokle god budem mogao. Moj sledeći cilj je da postanem profesionalni MMA borac i da odradim dobar posao, a sve drugo će samo da dođe. Planiram cijeli život time da se bavim pošto je to ljubav i ne bih mogao bez tog sporta.



Moram da te pitam koliko su bolni ti udarci koje ti primiš u borbi. Ono što mi vidimo su strašna obaranja na pod, to su grubi pokreti koji i nas gledaoce potresu. Koliko to vas boli u ringu?

Na početku se bojiš udarca, ne znaš kako je kad primiš udarac, ali poslije pet godina sparinga i borbe to je meni sada već kao dobar dan, nije mi više strašno. Navikao sam, sigurno nekada nešto boli ali to moraš da ugasiš u glavi tokom borbe.

A šta kažu roditelji, koliko njih boli dok gledaju i kako se oni nose sa tim tvojim izborom. Sigurno im nije bilo svejedno da prihvate tvoj izbor, da li imaš njihovu podršku?

Nijedni majka i otac nisu sretni kada im sin kaže da ide da se bije, nisu sigurni. Ali mislim da su sada shvatili da je to ozbiljno, da ja to hoću i svi su uz mene.

Koliko je ovaj sport popularan?

MMA je najviše popularan u Rusiji i Americi, u Austriji nije još uvijek na tom nivou, ali nadam se da će biti uskoro.

Ko je najbolji MMA borac na svijetu trenutno?

Pa ne znam ima ih puno dobrih, među njima je i jedan borac iz Srbije Aleksandar Rakić. Islam Mahačev iz Dagestana, on ima najjače rvanje i niko ne može da ga pobjedi .

A protiv koga bi ti volio da se boriš jednog dana kada postaneš profesionalni MMA borac?

Moja volja bi bila da se borim protiv Vasa Bakočevića koji je isto iz Crne Gore, možda za nekoliko godina vidjećemo.


Šta to znači biti profesionalni MMA borac u odnosu na amaterskog?

Kad postaneš profi nema tu više šale, ajde da izađemo, ajde ovo ajde ono, nego svaki dan mora da se trenira po dva puta, ishrana se totalno mijenja. I pravila u borbi su drugačija, imaš lakat i koljeno u glavu, a toga nema u amaterskom MMA. a to je velika razlika jer kad te neko udari sa laktom ili koljenom u glavu to je čist nokaut ako to prođe. To mora ozbiljno da se shvati, nema spavanja do 12h ili do 13h, nego ustajanje rano pa trening, pa idi kući spavaj i popodne ponovo trening.

Ti si porijeklom iz Crne Gore iz Budve, šta ti se ovdje najviše dopada?

Ja sam rođen i odrastao sam u Beču, ali ljeti i zimi uvijek dolazim u Budvu, posebno za Božić sa familijom da budem na okupu. Inače svake godine redovno sam tu, volim Budvu, ovaj narod volim sve jer ovdje mi je skoro cijela familija i jednostavno ovo je isto moj dom.

Moram da spomenem i podatak da je ta borbenost zapisana i u tvojim genima. Naime, tvoj pokojni đed je Ivo Marković, koji je čitavog svog života zastupao borce narodnooslobodilačkih ratova sa ovih prostora. Jel misliš i ti da su geni pomalo uticali na tvoj životni izbor?

Đede Ivo je bio jedan čovjek koji je prošao kroz rat i mnogo situacija, on se cio život borio. Ja mogu da budem ponosan ako sam naslijedio nešto od njega, te gene koji su u meni tu siguran sam 100 posto.


O MMA sportu ukratko:

MMA je skraćenica od Mixed Martial Arts – poznatiji kao Ultimate Fight. To je moderan borilački sport koji je moćna kombinacija mnogih borbenih stilova (Boks, Tajlandski boks, Rvanje, Brazilska Džiu Džica i Džudo). MMA je borilački sport sa najbržom stopom razvoja na svijetu i njegova primenjivost se više puta dokazala na borilačkim takmičenjima širom svijeta.

Porijeklo MMA se vezuje za Pankration. 648 godine pre nove ere Pankration je postao dio Olimpijskih Igara u Antičkoj Grčkoj. Pankration je bio mješavina pesničenja i rvanja i većina mečeva se završavala u parteru gde su udarci i završnice (poluge i gušenja) bili česti. Bio je to najpopularniji sport na Olimpijskim Igrama i u Helenskom svijetu.


Pripremila Jasna Marković