08-05-2024

(FOTO/VIDEO) Festival poezije i sajam knjiga u SMŠ „Danilo Kiš”: Objavljeni rezultati Međunarodnog konkursa i održano školsko takmičenje recitatora

U holu Srednje mješovite škole „Danilo Kiš” u Budvi danas je održan Festival poezije u okviru kojeg je upriličen i sajam knjiga, a objavljeni su rezultati Međunarodnog književnog konkursa. Takođe, upriličeno je i školsko takmičenje recitatora uz učešće 14 učenika.


Sa Festivala, Foto: portal RTV Budva

Direktor SMŠ „Danilo Kiš”, Krsto Vuković kazao je da je Festival trebalo da bude održan u martu ali su morali da odgode program za maj. Kako je rekao, kao organizatori osjećali su posebnu obavezu s obzirom na to da su na Međunarodnom konkursu učestvovala 172 autora, te da je žiri razmatrao 303 pjesme.

"Osjećali smo posebnu obavezu, i profesionalnu, i moralnu, i književnu, da se javimo svim učesnicima na jedan fin, profesionalan, topao i ljudski način, da omogućimo da se dođe u Budvu. Da se, bez obzira što je danas svojevrsna minijatura početno zamišljenog festivala, sretnemo u dobrom raspoloženju, uz čaroliju napisane i izgovorene riječi, i da zajedno sa našim đacima upriličimo poseban doživljaj, malo drugačiju percepciju, da osjete kako to inače izgleda i zvuči iz ugla ljudi koji stvaraju", istakao je Vuković.



Prvu nagradu na Međunarodnom književnom konkursu osvojio je Aleksandar Đurić iz Požarevca, drugu Marija Katalinić iz Zagreba, a treću Zora Davidović iz Beograda.

Đurić, laureat prve nagrade, nije bio u mogućnosti da dođe u Budvu, a drugo i treće priznanje Katalinić i Davidović uručio je predsjednik žirija, profesor Dragan Radulović.


Profesor Radulović i Katalinić, Foto: portal RTV Budva

Najavljeno je i štampanje školskog zbornika u kojem će se naći 55 pjesama sa Međunarodnog konkursa.

Uslijedilo je školsko takmičenje recitatora na kojem je pod mentorstvom profesorice Milice Vuković učestvovalo 14 učenika.


Takmičenje recitatora, Foto: portal RTV Budva

Plasman na opštinsku smotru zaslužili su: Elena Rađenović, Vasilisa Kasalica, Anđela Vukadinović, Lenka Liješević, Anja Šćepanović i Nikolija Milićević.



M.S.