25-02-2022

(FOTO/VIDEO) Koncert hora “Stanjevićki pojci”, pod vođstvom Dušice Kordić i Nikole Vučkovića oduševio publiku

Koncert hora “Stanjevićki pojci”, pod vođstvom Dušice Kordić i Nikole Vučkovića, održan je u utorak, 22. februara u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” u Budvi, u sklopu kulturne manifestacije “Ljubišini dani”, kojom će biti obilježeno 200 godina od rođenja znamenitog pisca i političara iz Budve i Paštrovića – Stefana Mitrova Ljubiše (1822–2022).


Foto: Muzeji i galerije Budve

Hor “Stanjevićki pojci” započeo je rad 15. oktobra 2019. godine, po blagoslovu arhimandrita igumana Jefrema. Njega čine amateri-entuzijasti, spontano okupljeni oko Stanjevićke svetinje.



“Svojim usrdnim glasovima uljepšavaju svako nedjeljno i praznično bogosluženje. Na njihovom čelu se donedavno nalazila profesorica Milica Pejović uz koju je hor napravio svoje prve muzičke korake. Od Vaskrsa 2021. godine ‘Stanjevićki pojci’ imaju privilegiju da sarađuju sa vrsnim profesionalcima, koji su svoj put u muzičkoj umjetnosti gradili školujući se i usavršavajući na prestižnim evropskim i svjetskim muzičkim katedrama u klasi vrhunskih profesora – violinistkinjom i pedagogom Dušicom Kordić i pijanistom Nikolom Vučkovićem. Oboje imaju zapažene nastupe na međunarodnim takmičenjima i koncertima u zemlji i inostranstvu”, istakli su organizatori.





Koncert je inspirisan etno zvukom, obuhvatajući kategorije muzike od izvornih muzičkih oblika do fuzijske moderne muzike, nadahnute tradicionalnom muzikom.