10-11-2023

(FOTO/VIDEO) Mještani Petrovca, Reževića i Buljarice na protestu ispred DZ Budva iskazali nezadovoljstvo zdravstvenom situacijom

Mještani mjesnih zajednica Reževići, Petrovac i Buljarica danas su ispred Doma zdravlja u Budvi održali miran protest i na taj način iskazali nezadovoljstvo povodom zdravstvene situacije u mjestu. Oni takođe tvrde da su zahtjevi koje su uputili ka menadžmentu Doma zdravlja na Zboru održanom početkom godine ostali neispunjeni.


Sa protesta, Foto: portal RTV Budva

Prisutnima sa ne protestu obratio predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Petrovac, Savo Medigović, koji je pročitao zajedničko saopštenje. On je podsjetio da su na pomenutom zboru zahtijevali rad dva doktora (po jednog u jednoj smjeni), biohemijsku laboratoriju i sanitetsko vozilo.

"Istina, dobili smo obećanja u koja smo onako naivno povjerovali, ali vrijeme nas je demantovalo i evro skoro godinu dana mi imamo istu situaciju neaktivnog djelovanja uprave Doma zdravlja, zbog čega smo danas ovdje. Jedan jako ružan odnos prema Petrovcu i njegovim mještanima, čije stanovništvo čini značajan broj ukupnog stanovništva opštine Budva, pa smo mislili da pitamo gospodina Radomana što su građani centralne Budve, odnosno njihovo zdravlje, vrijedniji od naših mještana", kazao je Medigović.

On je istakao da je direktor Doma zdravlja, Blažo Radoman prekinuo bilo koji vid komunikacije sa mještanima tri mjesne zajednice, iako je bilo inicirano više hitnih sastanaka. Kako Medigović naglašava, uprava Doma zdravlja ostala je nijema na njihove zahtjeve.

"Ali, kako svaki glas pobune na kraju dođe do prave adrese, tako je i naš problem došao do onih kojima je stalo do zdravlja građana. Naime, prekjuče smo kontaktirani od strane gospodina Radovana Nikolića ispred Ministarstva zdravlja Crne Gore, koji nas je pozvao na sastanak gdje smo izložili naše zahtjeve i dobili jedan krajnje konstruktivan pristup u rješavanju istih", kazao je Medigović.



"Dobili smo obećanja vezano za vađenje nalaza i sanitetsko vozilo"

Predsjednik Savjeta MZ Petrovac naveo je da su tokom sastanka došli do nekoliko rješenja.

"Dobili smo obećanje da će od srijede, 15. novembra početi sa radom služba vađenja nalaza i to svakog radnog dana. Takođe, od 15. novembra naši mještani će imati na raspolaganju adekvatno sanitetsko vozilo", rekao je on.


Mještani ispred Doma zdravlja, Foto: portal RTV Budva

Ovim bi, kako je potcrtao, bila ispunjena dva od postavljena tri zahtjeva.

"Kada je u pitanju naš prvi i najvažniji zahtjev, a tiče se rada doktora u obje smjene, tu nismo došli do konačnog rješenja, ali smo dobili značajna uvjeravanja da postoji volja da se dođe do adekvatnog rješenja, gdje će službenici Ministarstva pokušati u što kraćem roku da ispune i taj naš najznačajniji zahtjev", poručio je Medigović.

Nakon što su se okupljeni razišli uslijedilo je i obraćanje direktora Doma zdravlja Budva, Blaža Radomana. On je rekao da je protest zakonski dozvoljen, ali i kazao da je jučerašnji sastanak Ministarstva sa članovima mjesnih zajednica održan na njegovu inicijativu.

"Ja sam već jedan duži vremenski period, zbog problema u Zdravstvenoj stanici Petrovac tražio sastanak sa Ministarstvom zdravlja. Juče su me oni nazvali i rekli da su imali sastanak sa predstavnicima i upoznali me sa određenim zaključicima", rekao je Radoman.

Radoman tvrdi da će dva zahtjeva mještana biti ispunjena

Osvrnuo se i na zahtjeve mještana, istakavši da će dva biti ispunjena.

"Vezano za sanitetsko vozilo, poštovali smo zakonsku proceduru, a 25. oktobra u Podgorici je održan sastanak gdje su bili prisutni predstavnici Fonda za zdravstveno osiguranja, Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija. Tražili smo sredstva za sanitetsko vozilo i predali tekstualno obrazloženje vezano za kapitalni budžet. Ja vjerujem da će to biti odobreno", rekao je direktor DZ Budva.



On je istakao da je sa predstavnicima Ministarstva zdravlja razgovarao i o laboratoriji.

"Tu ćemo izaći u susret i omogućiti da se krv dobija i vadi u Petrovcu, a obrada rezultate biće u Budvi", naveo je Radoman.

Kada je u pitanju Zdravstvena stanica u Petrovcu, Radoman naglašava da je rad izabranog doktora od 7 do 14 i od 14 do 18 časova jedini mogući zakonski način.

"Jer je to Zdravstvena stanica, ona funkcioniše u okviru Doma zdravlja Budva i po ugovoru o dopunskom radu jedino je moguće angažovati dodatnog ljekara", kazao je Radoman.


M.S.