16-04-2024

(FOTO/VIDEO) Na Slovenskoj plaži svečano otvoreno treće Državno takmičenje srednjih škola iz oblasti kulinarstva

Treće Državno takmičenje srednjih škola iz oblasti kulinarstva danas je svečano otvoreno u Turističkom naselju "Slovenska plaža" u Budvi.


Foto: portal RTV Budva

Takmičenje koje organizuje Udruženje šefova kuhinja Crne Gore okupilo je veliki broj učesnika iz zemlje i inostranstva, a nakon što su učenici Srednje mještovite škole "Danilo Kiš" izveli himnu Crne Gore, svečano ga je otvorila potpredsjednica Opštine Budva, Jasna Dokić.

Potpredsjednica je kazala da takmičenje učešćem najboljih kuvara iz regiona ima internacionalni karakter, sa ciljem da se afirmišu ugostiteljska zanimanja, razmijene stručna znanja i iskustva i predstave nove tendencije i moderne tehnike rada u gastronomiji.



"Iz godine u godinu prvenstvo dobija na kvalitetu i raznovrsnosti, obzirom da učestvuju predstavnici renomiranih hotelskih kompanija i ugostiteljskih objekata visoke kategorije. Podrška Opštine Budva ni ovog puta nije izostala, imajući u vidu da nije u pitanju samo promocija našeg grada, već je ovaj događaj od nacionalnog interesa za Crnu Goru koja je u svijetu prepoznata kao atraktivna turistička i gastronomska destinacija", kazala je Dokić.


Dokić sa organizatorima, Foto: Opština Budva

Nakon svečanog otvaranja, uslijedila je degustacija delicija koje su pripremile članice Organizacije žena Budve, a ubrzo su intenzivirane aktivnosti i kada je samo takmičenje u pitanju.

Na Državnom takmičenju učešće će uzeti devet škola sa područja Crne Gore, a organizatori su privukli i veliki broj učesnika iz regiona.

"Jako sam srećan i imamo veliki broj učesnika sa svih strana bivše Jugoslavije. Imamo odličan, stručan žiri što je jako dobro za ovu djecu. Došlo nam je 10 škola iz bivše Jugoslavije i preko 120 takmičara iz 14 zemalja. Možda bi bilo i više, ali nismo imali mogućnosti toliko da ih smjestimo. Hvala hotelskim grupama Budvanska rivijera i Montenegro Stars i, naravno, potpredsjednici Opštine Budva Jasni Dokić. Struka definitivno napreduje, to je ono što nam treba. Očekujemo još bolju podršku privrede i zaista smo na pravom putu", istakao je profesor Bogdan Krsmanović, sekretar Udruženja šefova kuhinja Crne Gore.


Krsmanović, Foto: portal RTV Budva

Utiske vezano za početak takmičenja sumirali su i Meri Grgurević i Stefan Zdravković. Grgurević je učenica Resursnog centra u Kotoru, a Zdravković Ugostiteljsko-turističke škole u Vrnjačkoj Banji.

"Takmičim se u kategoriji za piletinu i ja sam danas spremala mariniranu piletinu punjenu sa domaćom blitvom, suvim paradajzom i mocarelom, na podlozi od graška. Zadovoljna sam svojim radom, bez treme pripremam hranu. Trudim se da radim sa voljom i sve će da bude kako treba", kazala je Grgurević.


Grgurević, Foto: portal RTV Budva

Zdravković je kazao da je pripremao jelo pileća fantazija koje je sastavljeno od više elemenata.


Zdravković, Foto: portal RTV Budva

"Zadovoljan sam, uvijek može bolje, ali s obzirom da je ovo prvo takmičenje mislim da je sasvim u redu. Velika je konkurencija na takmičenju. Uslovi su dobri i sve je profesionalno. Ljubav prema pripremanju i degustiranju hrane pokrenula me da upišem ovaj smjer i nastavim školovanje na taj način", rekao je Zdravković.

Organizacijom i ambijentom u Budvi su zadovoljni i gosti iz Niša.

"Budvani su divni domaćini i organizacija je zaista odlična. Takmiči se i naša ekipa i očekujemo dobre rezultate. Zaista, grad Niš ima puno toga da predstavi okruženju. Tipična je naša balkanska kuhinja, a Niš se ponosi gastronomijom koja je spoj srpske tradicionalne kuhininje i nasljeđa sa istoka", kazala je Dušica Todorović iz Turističke organizacije Niš.


Todorović, Foto: portal RTV Budva

Kako su organizatori saopštili, takmičenje se organizuje u formatu međunarodnog državnog prvenstva, a usklađeno je sa konceptom evropskog takmičenja u vještinama EuroSkills, u dijelu tehničkih i materijalnih uslova za realizaciju radnih zadataka takmičara i kriterijuma za vrednovanje rada.

Danas je na bazenu "Rondo II" organizovano takmičenje u juniorskom uzrastu, sjutra je na programu nastup seniora, a u četvrtak prvenstvo na kojem učestvuju crnogorske srednje škole.


Detalj sa takmičenja juniora, Foto: portal RTV Budva

Tokom ovog popodneva uslijediće prezentacije nacionalnih kuhinja Crne Gore i Južne Srbije, dok će sjutra biti orgnaizovane prezentacije kuhinja Dalmacije i Bosne i Hercegovine.

Takmičenje traje do četvrtka, 18. aprila.




M.S.