13-02-2021

(FOTO/VIDEO) Nesvakidašnja premijera pjesme i spota uskoro u bioskopu

Iako je premijerno prikazivanje spota za pjesmu "Žute dunje" benda RefugeeJesus & Apostles bilo zakazano za sjutra uslijed novo uvedenih mjera, nažalost došlo je do trenutnog pomjeranja datuma kada će očekivani singl grupe biti pušten u javnost za sve ljubitelje i poštovaoce muzike i umjetnosti.


Foto: Ivana Babić

O tome kako je došao na inspiraciju za tekst pjesme, kao i za samu njenu realizaciju, naš sugrađanin, autor i producent pjesme Branko Žerajić kaže da se mora vratiti u sada već davni doček 2000. godine, kada je prisustvovao ujedno i prvom nastupu grupe Indexi iz Sarajeva koji se organizovao na Trgu slikara u Budvi.

"Imao sam tada nepunih 15 godina i pjesme poput “Bacila je sve niz rijeku“ ; „Sanjam“ ili „Balada“ su bile obavezni lijek ili so na ranu u tom periodu. Davorin Popović, "Pimpek" ili najjednostavnije "Pjevač" bio je neprikosnovena legenda grada iz kog sam se doselio u Budvu zbog rata 1992. kada sam imao sedam godina. To popodne pred nastup Indexa šetao sam sa ocem kada nam je u susret naišao Pjevač i srdačno se izljubio s mojim kako se to u Sarajevu govorilo “starim” dok sam ja to sve gledao s nevjericom. Od tog trenutka Budva je nastavila sa novogodišnjim koncertima a ja sam poželio da muzika zauvjek ostane jedan od najvažnijih gradivnih elemenata moga bića", kazao je za naš portal autor i producent pjesme.


Detalj sa snimanja spota Foto: Ivan Ivanović

Deset godina kasnije, kako navodi, dok je u Beogradu "prebirao po gitari kako se to kolokvijalno kaže", sasvim spontano, iz njega je izašla melodija na koju je nadovezao tekst iz naroda koji je svojim maestralnim izvođenjem proslavio i otrgao od zaborava upravo Davorin Popović.

"Znao sam da ću to kad tad snimiti i ovjekovječiti kao omaž velikanu jugoslovenske kulture i nezvaničnom glavnom gradu Jugoslavije, Sarajevu. Ideja je sazrijevala narednih deset godina i vjerovatno čekala da se opet vratim u Budvu gdje je sve i počelo", istakao je Žerajić.


Detalj sa snimanja spota Foto: Ivan Ivanović

Na realizaciji pjesme su radili gitarista Miloš Nikčević, bubnjar Đorđija Pajović, bas gitaru je svirao Branko Marković dok je za samo snimanje i produkciju zvuka bio zadužen duo Božidar Bole Martinović i Goran Antović.

Prateće vokale su fantastično donijeli Marko Đurišić i svima dobro poznata beogradska estradna umjetnica Ivana Peters poznata po svojim bendovima Negativ i Tap 011.


Detalj sa snimanja spota Foto: Ivan Ivanović

O spotu pjesme

Da jedna vrhunska pjesma svakako zaslužuje i vrhunski video svjedoči, prema riječima Žerajića, i angažman produkcijske kuće MediaLab na čelu sa Ivanom Ivanovićem kao režiserom.



Spot je, prema kratkim najavama tizera i fotografija, rađen na više lokacija, a o svemu tome Žerajić govori sljedeće:

"Spotom smo željeli da pokažemo univerzalnost priče koju priča pjesma. To je multikulturalni spektakl u suštini i zato je Budva idealna lokacija za snimanje takve priče. Baš kao što je nekada bilo Sarajevo. Radnja spota je većinski snimanana na lokalitetu našeg grada, a jedan dio je snimljen u kotorskim vrletima i na ponosnom Lovćenu".


Detalj sa snimanja spota Foto: Ivan Ivanović

Uz nesebičnu pomoć “Feštađuna” i njihovim kostimima radnju su uspjeli da smjeste u našu čudesnu prošlost, navodi Žerajić i dodaje da su glavne uloge maestralno odigrali Andrea Rafailović Stojović i Veljko Ivanović. Takođe, sjajne role su imali i Tatjana Mitrović, Miroslav Karović i Vladimir Popović.


Detalj sa snimanja spota Foto: Ivan Ivanović

"Takođe, sam spot je istovremeno i vrhunska promocija našeg grada i ljudi koji žive i stvaraju u njemu. Pjesma je dobila i svoj vizuelni identitet kroz fantastičnu sliku Ivane Babić koja je inspirisana pjesmom i videom uradila čitav grafički dizajn za ovaj događaj", dodaje naš sagovornik.

Bioskopska a nakon nje televizijska i internet premijera su bile najavljene za sjutra, dan vina i ljubavi. Međutim, zbog pogoršanja situacije sa Covid-19 u našem gradu događaj je pomjeren za neko buduće vrijeme kada to bude moguće uraditi na bezbijedan način.


Detalj sa snimanja spota Foto: Ivan Ivanović

"Naravno, bez podrške u ovom teškom vremenu od naših dragih prijatelja teško bi bilo izvesti ovaj projekat do kraja", kazao je Žerajić i ovim putem se zahvalio TO Budve, Opštini Budva, Budvanskoj rivijeri, Vodovodu, Mediteran reklamama, Cadmus Cineplex i RTV Budva, kao i malim privrednicima Garden cafe, Stara Budva, El Rey, Tate, Ž&T Grič, NN Relax, Smiley, Black&White i knjigovodstvenoj agenciji B.M.B. company.

"S velikim nestrpljenjem čekamo bolje sjutra, da vas sve ugostimo u bioskopu Cadmus Cineplex i uživamo u Žutim dunjama a i još po nečemu. Do tada ostajte dobro i sjetite se one narodne “Ko se čuva i Bog ga čuva!” ", poručuje frontman grupe RefugeeJesus & Apostles, Branko Žerajić.




N.D.