28-02-2024

(FOTO/VIDEO) Nizom aktivnosti u srednjoj školi “Danilo Kiš” obilježen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja - Dana ružičastih majica, JU SMŠ "Danilo Kiš" danas je uz podršku opštine Budva, organizovala niz aktivnosti.

(FOTO/VIDEO) Nizom aktivnosti u srednjoj školi “Danilo Kiš” obilježen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Srednja škola u Budvi godinama obilježava sve značajne datume pa i današnji dan posmatrajući to kroz jednu širu sliku kada je nasilje u pitanju, kazao je pored ostalog, u izjavi za naš portal direktor škole Krsto Vuković. On se zahvalio svim učenicima i profesorima koji su se angažovali i organizovali današnje aktivnosti kojima su zajedno obilježili međunarodni Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

"Nažalost svjedoci smo ovih dana da postoji nasilje prema nastavnicima , da je široko rasprostranjeno na više nivoa, što zahtijeva širi front otpora protiv nasilja. Moramo sistemski podizati nivo svijesti kod učenika, roditelja i da kroz jednu masovnu i javnu i snažnu kampanju pokažemo jasno na kojoj smo strani, odnosno mi kao škola da plasiramo prema javnosti jasnu nedvosmislenu poruku da je nulta tolerancija prema nasilju. Možemo učiniti dosta što se tiče preveniranja i poštovanja određenih procedura za koje imamo jasna uptstva koja moraju da budu u upotrebi, ne da su mrtvo slovo na papiru nego moraju biti primjenjeni i u upotrebi i da je svakom učeniku jasno da je škola sigurno mjesto", naglasio je Vuković.



Učenica Sara Bulatović, predstavnica đačkog parlamenta u svom nadahnutom govoru obratila se cijelom svijetu poručivši da kada je tama i odsustvo svjetlosti mi budemo ta svjetlost kako u svom tako i u tuđim životima.



Učenici su obukli ružičaste majice sa jasnom porukom protiv nasilja. Potrudili su se da na plakatima koje su pripremili za ovu priliku poruče svojim vršnjacima koliko je bitno prepoznati različite oblike nasilja i na vrijeme, bez straha reagovati. Takođe su pripremili slatko posluženje u rozoj dekoraciji.

Zatim su učenici i profesori zajedno sa direktorom u dvorištu škole pustili u nebo 50 ružičastih balona, što je bio poseban trenutak za sve.







J.M.