06-06-2022

(FOTO/VIDEO) Održan Mimov Brass Festival u Budvi

Mimov Brass Festival je održan od 3. do 5. juna u budvanskom Starom gradu u organizaciji NVO Feral u okviru projekta Budvanske hronike. U okviru festivala realizovana je radionica (masteclass) za trube i trombone, takmičenje truba i trombona i Jazz koncert Tribute to Mimo.

(FOTO/VIDEO) Održan Mimov Brass Festival u Budvi | Radio Televizija Budva

Projekat posvećen crnogorskom džez trubaču Nikoli Mimu Mitrovići NVO Feral organizuje od 2016. godine.

Radionica (masteclass) za trube i trombone je održan 3. i 4. juna 2022. u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović”, i na njoj su učešće uzeli učenici trube i trombona osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Bara, Budve i Tivta. Radionicu su vodili profesori Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu docent umjetnosti Ivan Ilić (trombon) i docent umjetnosti Novak Mijović (truba), koordinator masteclass-a je profesor trube Stefan Stešević, a na radionici su učestvovali i prof. Davor Novak (korepetitor) i prof. Sara Piletić koja je učesnicima predstavitla svoju knjigu „Truba, moj instrument“.



Učenici koji su učestvovali na radionici i takmičenju su: Dana Adžić, Gazijev Gleb, Marko Negić, Enes Beharović, Ana Pavlović, Jovan Svitlica, Barbara Kubiček, Nikola Aleksić, Jovan Đuranović, Marko Minić i Miloš Seković.


Dana Adžić


Barbara Kubiček

U nedelju, 5. juna u 18 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” upriličeno je takmičenje za trube i trombone u četiri kategorije. Lalović Itana ispred NVO Feral je na početku pozdravila sve prisutne u ime organizatora, iposebno zahvalila svim učesnicima na radionici i takmičenju što su se prijavili, kao i svim saradnicima na projektu. Svi učesnici su izveli po dvije kompozicije, jednu klasičnu i drugu jazz kompoziciju.



Žiri u sastavu prof. Ivan Ilić, prof. Novak Mijović i prof. Sara
Piletić, je donio odluku o najboljima, a plakete i diplome laureatima je uručio Igor Mitrović, sin Nikole Mima Mitrovića. Nagradu u I kategoriji osvojio je Marko Negić, učenik JU ŠOMO Budva u klasi prof. Stefana Steševića; u II Barbara Kubiček, učenica JU Muzičke škole Tivat u klasi prof. Barbare Bubanja; u III Marko Minić učenik JU ŠOMO Budva u klasi prof. Stefana Steševića; a u IV Miloš Seković, učenik JU Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić" Podgorica u klasi prof. Save Rajkovića.



Marko Minić

Nakon takmičenja, festival je nastavljen u Casper Baru u budvanskom Starom gradu, gdje je održan Jazz koncert Tribute to Mimo, benda u sastavu Sanja Raičković (vokal), Novak Mijović
(truba), Ivan Ilić (trombon), Šule Jovović (bass), Enes Tahirović (klavir), Martin Đorđević (bubanj). Bendu se pridružio i jedan od laureate takmičenja Marko Minić, koji je odsvirao
jazz kompoziciju Autumn Leaves, na oduševljenje publike. Na sjajnom repertoaru su se našle i kompozicije Četa Bejkera, koji je bio Mimov muzički uzor. Ivan Ilić je uz ovacije publike, po uzoru na Mima koji je volio da pjeva, otpjevao kompoziciju My funny valentine Četa Bejkera.



Cilj ovog festivala je promocija džez muzike i kulture, i iz NVO Feral se nadaju da će on prerasti u platformu za predstavljanje i usavršavanje mladih džez umjetnika iz Crne Gore, regiona i
svijeta, kao i internacionalni festival džeza, što je bila želja Mima Mitrovića. Podršku za realizaciju projekta su pružili Opština Budva, Turistička organizacija Budve, kompanije Rokler i Sanraf, Akademija znanja, Komunalno Budva, Vodovod Budva, Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva, JU Muzeji i galerije Budve, Terae Taxi, Talas M, Casper Bar i agencija Unibrand.