25-12-2020

(FOTO/VIDEO) Opština Budva podržala 16 biznis ideja za žensko preduzetništvo

Danas je u kabinetu predsjednika Opštine Budva šesnaest preduzetnica sa područja Budve potpisalo ugovore o dodijeli novčanih sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2020. godinu.



Preduzetnice su potpisale ugovor sa predsjednikom Opštine, Markom Carevićem, a potpisivanju su prisustvovali Nikola Jovanović, šef kabineta i Slavica Maslovar, predsjednica Komisije za vrednovanje biznis ideja i v.d. sekretarke Sekreterijata za privredu, koji je bio nosilac ovog po prvi put realizovanog i značajnog projekta za razvoj preduzetništva u našoj opštini.

Kako su naveli, na Javni konkurs za raspodjelu sredstava prijavile su se 63 žene preduzetnice, a shodno ukupnom budžetu za podršku ovog projekta, koji za tekuću godinu iznosi 75.000 eura, Komisija za raspodjelu sredstava je, u skladu sa rang listom bodovanih biznis ideja, donijela odluku o biznis idejama koje će biti finansirane.


U pitanju je 16 prvorangiranih kandidatkinja u kojima su žene nosioci biznisa, sa prebivalištem i sjedištem na teritoriji opštine Budva.

Na samom početku prijema, Maslovar je kazala da je uvjerena da je odluka Komisije ispravna i da će preduzetnice to dokazati i pokazati svojim radom, te da je malo institucionalne pomoći dovoljno da mali projekti postanu veliki.

Ona je dodala da je u pitanju pilot projekat na koji su izuzetno ponosni i koji je uspješno sproveden uprkos svim poteškoćama koje su zadesile budvansku opštinu tokom 2020. godine.

Prema njenim riječima, od 63 aplikantkinje bodovano je 40 jer, kako dodaje, 23 aplikacije nisu ispunile formalne uslove.

"Što se tiče samog bodovanja formirana je rang lista i shodno ograničenom budžetu od 75.000 eura, koji je ujedno i najveći budžet od svih opština u Crnoj Gori opredijeljen za ovu namenu, mi smo uspjeli da finansiramo 16 biznis ideja", navela je Maslovar.



Obraćajući se prisutnim preduzetnicama predsjednik Carević je kazao da u potpunosti podržava ideje vezane za privatni biznis, jer kako je naveo, i sam dolazi iz privatnog sektora. Savjetovao je mlade da je uvijek bolje biti preduzetnik i „sam svoj gazda“ nego težiti zaposlenju u administrativnom sektoru.

On je takođe istakao da je zadovoljan realizacijom ovog projekta kao i opredijeljenim sredstvima uprkos pandemiji.

"Mislim da treba podržati i pomoći, a posebno mlade da ulaze u biznis i da ne trče u administraciju. Tu nema prosperiteta, a ovo je prilika da pokažu svu svoju kreativnost kao i raskošni talenat u nekom od biznisa", naveo je predsjednik dodajući da će Opština nastaviti sa ovakvim projektima u budućnosti.



Najbolje rangirana na listi Komisije za vrednovanje biznis ideja je Anja Medigović koja je navela da je aplicirala sa idejom proizvodnje tjestenine, a najprije domaćih, tradicionalnih recepata.

Kako je istakla, proizvodi će biti plasirani da domaćem tržištu, a iskustva sa ovom djelatnošću ima uprkos činjenici da je diplomirani ekonomista, jer kako dodaje, uvijek je imala afiniteta ka gastronomiji.



Ostale preduzetnice sa liste koje su danas potpisale ugovor sa predsjednikom Opštine Budva, Markom Carevićem su:

Ljiljana Perazić

Milica Radonić

Jadranka Popović

Slavica Ćorović

Mira Nikotić

Biljana Šarić

Aleksandra Marković

Marija Šoljaga

Marina Perović

Radosava Lučić

Svetlana Anđelić

Nikoleta Savićević

Suzana Jevđević

Ana Zorić

Mila Medin


N.D.
FOTO/VIDEO: N.D.