27-12-2022

(FOTO/VIDEO) Premijer Abazović u radnoj posjeti Budvi: Zdravstvena zaštita, turizam i kultura najznačajne komponente

Premijer Dritan Abazović boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Budva. U okviru posjete najprije je upriličen sastanak u kabinetu predsjednika Mila Božovića, a premijer je nakon toga posjetio i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom. Uslijedio je obilazak lokacije u Dubovici na kojoj će se graditi bolnica, kao i zgradu budvanskog šetališta i zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva.


Abazović sa čelnicima Opštine Budva, Foto: Opština Budva

Sastanku u zgradi lokalne uprave prisustvovale su i sekretarke za društvene djelatnosti i privredu Danijela Došljak i Jelena Savić i sekretar za investicije Joko Popović.

U izjavi za medije, Abazović je istakao da je za njega velika čast i zadovoljstvo što je danas u Budvi i što je razgovarao sa predsjednikom Opštine Milom Božovićem i predsjednikom Skupštine opštine Budva Nikolom Jovanovićem.

"Ja sam jako zadovoljan, inače imamo jednu saradnju koja je besprekorna sa predsjednikom Opštine i vjerujem da ćemo tako nastaviti i u narednoj godini. Danas smo razgovarali o tome šta bi za Budvu bilo važno kada je riječ o velikim infrastrukturnim projektima. Znate da je država uvijek imala neki odnos prema Budvi kao da njima ne treba neka specijalna pomoć zbog konsolidovane finansijske situacije. Međutim, želimo to da promijenimo, ne u kontekstu pomoći, već u kontekstu razvoja Budve i Crne Gore", kazao je premijer.

Kada je u pitanju gradnja opšte bolnice u Budvi, Abazović ističe da najveći izazov neće biti sredstva za izgradnju, već kadrovi.


Abazović i Božović u Dubovici, Foto: portal RTV Budva

"S obzirom da je Budva vrlo atraktivna za život ne treba bježati od toga da će ljudi rado dolaziti ovdje da ostvaruju svoj radni odnos kada je riječ o medicinskom kadru. Važno je napomenuti da treba da se zaboravi logika da je Budva grad od 15-20 hiljada stanovnika. Dakle, ona je najveći generator turizma Crne Gore, svih prihoda koje ostvarujemo od turizma i mora da ima adekvatnu zdravstvenu zaštitu.


Na lokaciji u Dubovici, Foto: Lazar Šoljaga

"Ima značajno veći broj stanovnika i danas, da ne govorim tokom ljetnje turističke sezone, čeka veliki priliv gostiju za novogodišnje praznike, tako da razmišljanje u pravcu da Budvi ne treba jer je mali gradić je potpuno pogrešna. U Opštini su već razgovarali sa ministrom zdravlja da se krene u realizaciju tog projekta, vidjećemo na koji način", naveo je on.



Promenada bi, kako je naglasio, trebalo da promijeni percepciju suženog prostora pored mora, uz turističke objekte koji će vjerovatno biti izgrađeni na različitim lokalitetima.

"Budva mora da ostane ovo što je sad, ne smije da dozvoli da drugi gradovi, kojima želimo sve najbolje, prestignu nju kao prestižno turističko mjesto u Crnoj Gori", poručio je Abazović.

Premijer je čestitao Budvi ulazak u finale u kandidaturi za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godini.

"Svi državni organi sada treba da pomognu Opštinu Budva da ona završi i superfinale, što se kaže sa peharom i zlatnom medaljom i da postane evropska prijestonica kulture. To neće značiti samo za Budvu, jer je u samom programu konektovano nekoliko gradova u Crnoj Gori, a to će biti i veliki impuls za cijelu našu državu. Mislim da su ovdje značajne tri komponente: zdravstvena zaštita, turizam i kultura, i da iz Budve idu samo pozitivne vijesti", zaključio je Abazović.

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović istakao je da podrška premijera znači našem gradu.

"Prvi put smo naišli na potpuno otvorenu podršku Vlade koja je spremna da zajedno sa Budvom radi kako bi unaprijedila naš grad, a samim tim i državu. Premijer je dobro prepoznao naše prioritete. Kada je riječ o bolnici, mi već imamo problem sa otkazima visokoplatežnim turistima koji otkazuju posjete jer ne mogu biti adekvatno zdravstveno zbrinuti. Šetalište je takođe nešto što je razvojni projkat, to nije obična promenada u nekom gradu, nego potez koji obuhvata čitav prostor od centra grada ka akvatorijumu. Naš plan je da u budućnosti imamo jednu promenadu od Jaza do Svetog Stefana, a onda u konačnom i čitavom dužinom naše rivijere. Treća stvar koja nam je jako važna jeste Evropska prijestonica kulture. Mi smo ušli u finale, konkurent nam je Skoplje i imamo pola godine da se pripremimo. Mislimo da su nam velike šanse i to je onda potencijal i za Budvu i za državu Crnu Goru da se razvijaju u jednom potpuno novom smjeru", izjavio je Božović.



Ideja da se na lokalitetu JRB-a napravi mediteranski trg

Nakon sastanka sa rukovodstvom Morskog dobra u prostorijama ovog preduzeća, premijer Abazović obišao je i šetalište u Budvi, na lokaciji kod zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva.

Kako je kazao, ideja Morskog dobra u saradnji sa Opštinom Budva i uz veliku podršku Vlade Crne Gore jeste da se ovaj objekat kupi čim se uklone administrativne prepreke koje sada postoje.

"Apel prema državnom Katastru jeste da se ispoštuje odluka suda i da se na taj način prevaziđe zadnja stepenica pred javnu licitaciju na kojoj će učestvovati Morsko dobro. Ideja Opštine Budva je da se na ovom lokalitetu napravi mediteranski trg. Budva nema centralni trg i njihova zamisao je potpuno na mjestu, s obzirom da očekujemo dalji razvoj kraljice Mediterana i da ona trajno ostane lokomotiva razvoja ukupne turističke ponude Crne Gore", istakao je Abazović.

On je ocijenio da je 2022. najuspješnija godina ikada u poslovanju Morskog dobra.


Prva posjeta jednog premijera Morskom dobru, Foto: Lazar Šoljaga

"Ovo je državna firma koja trenutno na svom računu ima preko devet miliona eura. Ogroman dio tih sredstava u narednoj godini će se investirati u različite projekte u svim crnogorskim opštinama, a dio ukupnih planova za narednu godinu je i kupovina ovog znamenitog objekta koji je nažalost u posljednjim decenijama ostao kao ruglo u centru grada", kazao je premijer.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom zahvalio je premijeru na prvoj posjeti, a osvrnuo se i na rezultate ostvarene u ovoj godini.

"Za nama je jedna od najuspješnijih godina u radu. Zaključili smo nikad više ugovora o korišćenju u zoni morskog dobra, na računu imamo preko devet miliona eura, ostvarili smo profit u iznosu od preko tri miliona, a uporedo smo pripremali projektne zadatke i reviziju svih projekata kako bismo u narednoj godini realizovali niz važnih infrastrukturnih projekata. Upoznao sam premijera da se ovaj budžet, za razliku od prethodnih godina, koncipirao zajedno sa lokalnim samoupravama i negdje smo promijenili praksu zbog koje je postojala negativna percepcija o samom preduzeću. Plan je da u narednoj godini u svakom gradu na primorju realizujemo bar jedan višemilionski projekat. Defintivno u saradnji sa Opštinom Budva želimo da realizujemo konkurs za idejno rješenje šetališta, da nastavimo borbu za vraćanje Luke Budva građanima i da napokon valorizujemo Jugoslovensko rječno brodarstvo i da mu se da istorijski značaj koji ima", istakao je Mikijelj.

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović podsjetio je da je odnos aktuelne Vlade prema našem gradu značajno drugačiji u odnosu na prethodni period.

"Da smo ovakav pristup imali ranije, mi danas ne bismo bili u situaciji da moramo da otkupljujemo zemljišta i objekte koji su nekad bili u vlasništvu države. Ali, tako je kako je. Sad je došlo neko novo vrijeme, srećni smo što imamo ljude koji to razumiju sa pozicija premijera i ministara i oni razumiju potrebu da se objedini prostor, kako za građane Budve tako i za turiste koji dolaze kod nas. Uz pomoć Vlade i Morskog dobra nadam se da ćemo uspjeti da dobijemo ovu značajnu lokaciju koja ima istorijski element za koji su svi Budvani vezani, a koji je kraljica Marija donirala gradu", poručio je Božović.

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović istakao je da je Morsko dobro kadro da iznese sve projekte koji su krucijalni za dalji razvoj turizma Budve i Crne Gore.

"Kao što ste čuli, novca imamo dovoljno. Odgvornom politikom i poslovnom dinamikom menadžmenta i Upravnog odbora, uz saglasnost resornog ministarstva i Vlade, mislim da ćemo već 2023. imati jednu novu viziju razvoja. Promijenili smo potpuno poslovnu politiku, imamo prihod koji je na rekordnom nivou i sve ono što smo "ubrali" sa teritorija određenih opština biće vraćeno i ono što je preneseno iz prethodnih godina biće realizovano. Imamo ambiciozan plan, imamo konačno plan koji u punom kapacitetu možemo iznijeti i mislim da ćemo u saradnji sa Opštinom Budva imati sliku koju zaslužuju svi građani", kazao je Rađenović.


M.S.