25-03-2022

(FOTO/VIDEO) Sjećanje na bitku iz 1942. godine: Položeni vijenci palim borcima u Poborima i Bratešićima

U organizaciji SUBNOR-a Budva danas su položeni vijenci na spomen obilježju palim borcim u bici kod Paštrovnice u selu Pobori koja se odigrala u drugom svjetskom ratu, 1942. godine. Takođe, istim povodom okupili su se i potomci palih boraca kod spomen obilježja u selu Bratešići u Gornjem Grblju kako bi obilježili 80. godišnjicu od ovog događaja.


Foto: Portal RTV Budva

Iz SUBNOR-a podsjećaju da je bitka na brdu Paštrovnica u Poborima bila najveća frontalna bitka vođena u Crnoj Gori, a odigrala se 25. marta 1942. godine.


Foto: Portal RTV BUdva

Branioci plemena Pobori i jedan vod Škaljarske čete od ukupno 150 boraca borilo se protiv dvije italijanske divizije koju su činile oko šest hiljada vojnika.

U borbi koja je trajala oko sedam sati poginulo je 15 branilaca, dok je ranjenih bilo sedmoro. Italijani su izgubili oko 70 vojnika.


Foto: Portal RTV Budva

Tog dana su opljačkana i popaljena sela plemena Pobori, a 110 žena i djece odvedeno je u logor na ostrvo Mamula.

U Gornjem Grblju danas su se takođe okupili rodoljubi i potomci palih boraca, a jedan od njih, Željko Ćetković podsjetio je da su branioci u Bratešićima, selu ispod Gornjih Pobora, pružili otpor Italijanima kako bi spriječili neprijatelja da ih opkoli.





J.M.