07-12-2022

(FOTO/VIDEO) U Budvi održano Veče prijatelja SMŠ „Danilo Kiš“: Cilj da Srednja škola bude među najboljim u regionu

Veče prijatelja SMŠ „Danilo Kiš“ održano je večeras u amfiteatru budvanske srednje škole. Događaj je bio prilika da uprava ove vaspitno-obrazovne ustanove predstavi nekoliko prioriteta za naredni period. U vezi sa tim, kao jedan od dugoročnih ciljeva direktor Krsto Vuković istakao je želju da što veći broj osnovaca iz Budve nakon devetog razreda ostane u našem gradu.


Nastup đaka, Foto: portal RTV Budva

Direktor Vuković pozdravio je sve prisutne i zahvalio što su odvojili vrijeme da prisustvuju Večeri, a podsjetio je da SMŠ "Danilo Kiš" postoji skoro pet decenija, tačnije 45 godina.

Kako je napomenuo, Veče prijatelja je prilika da se građani Budve upoznaju sa aktivnostima škole, te da eventualno sugestijama i idejama pomognu u daljem radu, kako bi sve što uprava čini bilo na većem nivou.


Sa Večeri prijatelja, Foto: portal RTV Budva

"Znam da su neki građani i roditelji povremeno nezadovoljni, da je ovih dana česta priča o grijanju. Mi nećemo to večeras problematizovati, jer ovo nije okrugli sto već je više svečarska prilika. Želim da se osjećate ugodno i da na kraju izađete sa pozitivnim utiscima iz naše škole, koju nakon svega možete i obići, svaki kutak i bilo koju učionicu, nezavisno od toga da li su vaša djeca trenutno u ovoj školi ili su bila već u školi, pa ste možda iz tog vremena ponijeli negativne utiske. Mi vjerujemo da je situacija trenutno bolja, ali sud javnosti je najpreči i najbolji, tako da se ovo što mi radimo svakako ne može sakriti i biti pod velom kozmetike. Jasno je da kvalitet prije ili kasnije ispliva, a naša je osnovna intencija da se, što se tiče kvaliteta rada, približimo školama koje su godinama perjanice crnogorskog školstva. Neću imenovati, stalno se pominju neke od njih. Mi smo u nekim oblastima već ispred pojedinih koje su u elitnom okviru. Ali, da se mnogo ne hvalimo, poenta je da ćemo se truditi da napredujemo iz godine u godinu i da našu školu pominju te druge škole, ne samo u Crnoj Gori već i u regionu", kazao je Vuković u svom uvodnom obraćanju.



Direktor SMŠ "Danilo Kiš" je rekao da školu trenutno pohađa 760 učenika, što smatra pozitivnom trendu, te se nada da će se nastaviti sa tom putanjom.


Vuković, Foto: portal RTV Budva

Kao posebnu inicijativu naveo je plan da se u školi otvore dva nova smjera sportska gimnazija i medicinski tehničar, što je, kako smatra, potreba grada budući da postoji veliki broj djece koja su talentovana za sport, ali i s obzirom na ambiciju lokalne samouprave da se u Budvi izgradi bolnica.


Posjetici, Foto: portal RTV Budva

"Da se što više svršenih osnovaca zadrži u Budvi. Recimo, u Kotoru trenutno 50 đaka iz našeg grada pohađa smjer medicinski tehničar. Imamo apsolutnu podršku Opštine i imaćemo zajedničku kampanju kako bismo ostvarili taj cilj", naveo je Vuković.

Prisutnima se obratio i naš sugrađanin, ugledni novinar i publicista Ranko Pavićević, koji je ovom prilikom školi poklonio umjetničku sliku i 50 knjiga.

"Kada odnesem nekom vrijednu sliku, znao sam da čujem priču da je bilo bolje da donesem viski nego sliku. Ja sam se navikao na to, ali i dalje poklanjam knjige i slike. Volio bih da ovo čuju mladi ljudi, jer sam ja svjedok rađanja ove škole. Svojevereno se vodila velika borba oko imena Danila Kiša, pa su neki veoma zvanični ljudi govorili da imamo i nekih naših domaćih po kojima bi se škola mogla zvati. Ja sam srećan što škola danas nosi ime velikog svjetskog i našeg pisca Danila Kiša. U razgovoru sa jednim nobelovcem sam pročitao da je on rekao da je knjiga opasna po svaki režim. I onda sam pitao, iako mi je to bilo jasno, kako je to ona opasna. A on je rekao da bi u državi u kojoj bi svi čitali režim padao svake godine. Ako čitate onda otkrivate neki drugi svijet, nove planete, zvjezdana neba. Nisam siguran da knjigu danas očekuju baš najbolje perspektive, ali ovo je moj dar", poručio je Pavićević.



Tokom Večeri prijatelja, Vuković je podsjetio na najznačajnije infrastrukturne radove koji su izvedeni unutar i oko škole, podsjetio na probleme sa fasadom i krovom, ali i istakao da je u minulom periodu zamijenjeno desetak tabli, te da je iz školskih prostorija izbačena velika količina materijala za bacanje.

O svemu tome učenici su napravili i video prikaz koji su okupljeni mogli da pogledaju.


Video prikaz, Foto: portal RTV Budva

"Na svim pozicijama i dalje treba da se radi. U kratkom roku sanirali smo štetu da školu neko ne zatvori, jer je bila u lošem stanju. Škola je sada u dobrom stanju, ima dosta prostora za ulaganje, radićemo dio po dio. Školu u globalu treba da privedemo onome što Budva kao grad zaslužuje", naglasio je on.

Budvanski srednjoškolci su tokom događaja u amfiteatru izveli nekoliko muzičkih kompozicija, među kojim pjesmu "Zemlja" grupe Ekatarina velika.

Takođe, talentovani muzičari Iva Otašević i Ilija Bjelica otpjevali su numeru "Adio" sa kojom je popularni crnogorski pjevač Nenad Knežević Knez predstavljao našu zemlju na Evroviziji 2015. godine. U ulozi dirigenta bila je sugrađanka, profesorica muzičkog obrazovanja Iva Ćulafić.



Događaju je prisustvovalo 40 građana Budve, među kojima su bili i članovi Đačkog parlamenta, Školskog odbora, Savjeta roditelja, ali i privrednici. Neki su očekivali i pun amfiteatar, ali iz uprave škole ističu da brojke trenutno nisu u prvom planu, već kontinuirano organizovanje ovakvih večeri u cilju ostvarivanja javnog interesa.

Objašnjenje procedure za pružanje pomoći školi

S obzirom na to da je Veče prijatelja upriličeno kako bi zainteresovani građani Budve bili u prilici da pomognu rad SMŠ "Danilo Kiš", direktor Vuković pojasnio je kakve su procedure u tom pogledu.

"Škola nema zakonsku opciju da traži novac od bilo koga. Desilo mi se da šaljem zahtjeve, međutim jedina zakonska mogućnost je da onaj ko želi da donira kaže svoju namjeru, zatim mi pripremamo ugovor i tražimo saglasnost od Ministarstva prosvjete. To djeluje destimulativno na donatora. Uvijek se ispriječi ta procedura pa Vas molim za strpljenje. Ako želite da pomognete školi, to moramo uraditi u ovoj proceduri. To je jedini mogući način", objasnio je Vuković.


M.S.