17-03-2022

(FOTO/VIDEO) Uprava OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ planira da otvori Muzej škole za sve građane i turiste

Muzej Osnovne škole "Stefan Mitrov Ljubiša" postoji već 24 godine, a u planu je da uskoro bude otvoren za sve građane i turiste. Zbirka čije je temelje postavio nastavnik istorije u penziji, entuzijasta i sakupljač Petar Vukićević posjeduje preko 2.000 predmeta. Sa postavkom koja, bez sumnje, zavrijeđuje pažnju, tokom obilježavanja Dana škole nedavno se upoznala i naša ekipa.



Muzejskom obradom u ovom prostoru postavljeno je oko 500 eksponata, koji su svrstani u tri tematske cjeline: arheološku, istorijsku i etnološku. U razgovoru za naš portal, nastavnik Vukićević skromno kaže da je muzej jedinstven po tome što ga je pravio amater-volonter.

"Muzej je napravljen prije 24 godine a ja sam utrošio 15 godina svog rada sa svojim učenicima kojima sam poklonio njima, školi i ovom gradu kao moj doprinos. Ovo je praktično narodno blago i o svakom predmetu se može pričati prava istorija. Nisu ljudi samo ratovali već su i obrađivali imanja, čuvali stoku, omladinci su učestvovali radnim akicijama po čitavoj Jugoslaviji, dolazili iz svih krajeva kada se obnavljala Budva", rekao je on.



Vršilac dužnosti direktora škole Novak Ljubanović smatra da, u saradnji sa JU Muzeji i galerije Budve i Turističkom organizacijom opštine Budva, Muzej treba da se otvori za javnost, kako bi ga mogli posjetiti svi građani, ali i turisti koji borave u našem gradu.



"Ovo je jedinstven muzej kojeg nema ni u jednoj školi u Crnoj Gori", kazao je Ljubanović.

U prostoriji koja se nalazi u susterenu OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" nalaze se eksponati iz perioda antike, austrijski, venecijanski, poljski i crnogorski novac, "Sto pravde" za sudije plemena Paštrovići, kao i predmeti koji su bili karakteristični za stare kuće i pokućstva



Muzejska zbirka je prava edukativna učionica koja na najbolji način povezuje obrazovanje i kulturu, s ciljem da mlade generacije osjete kroz izložene eksponate dah prošlih vremena.





Osnovna škola "Stefan Mitrov Ljubiša" je 14. maja 1998. godine, kao prva obrazovna institucija u Crnoj Gori, otvorila svoje dveri i za muzejsku zbirku.

Ni nakon više od dvije decenije od kada je osnovan, Muzej nažalost još uvijek nije zvanično otvoren. Ipak, ohrabruje činjenica da postoji zainteresovanost sa najviših državnih instanci, pa je tokom obilježavanja Dana škole, krajem februara, Muzej je posjetila i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta dr Vesna Bratić.



M.S.

FOTO/VIDEO : portal RTV Budva