10-07-2020

FOTO/VIDEO: Vlasnici taxi brodića nezadovoljni sezonom

Da slika govori više od hiljadu riječi već smo znali, a ovog ljeta smo, nažalost, saznali i kako je to kada od slike zanijemite. Fotografije budvanske marine koje smo napravili proteklog dana svjedok su trenutne, naizgled bezizlazne situacije za naše ribare kao i pružaoce taxi-boat usluga.



Nekada ranije, u ovo doba godine, bilo bi mnogo više turista nego što je sada. Stanje na budvanskim ulicama se ne razlikuje mnogo u odnosu na mjesec februar, kada je bilo ponekih turista kao i naših domaćih gostiju. Gužve nije bilo, korona se pojavila ali tada nas još uvijek nije zahvatila.

Sigurno da nismo znali šta nas čeka, a ono što je sada izvjesno je da predstojeći period zasigurno neće biti lak.


Zbog trenutne epidemiološke situacije koja je, kako druge države tako i nas zahvatila, najveće gubitke trpi privredna grana turizma, gdje su zabilježeni ogromni gubici koji se čak ne mogu porediti ni sa početkom sezone.

Između ostalog, primjetno je i to da su sve barke budvanske marine većinu dana vezane, što nije bilo slučaj predhodnih godina. Poneka i napusti marinu, vjerovatno da spusti parangal ili pokupi mrežu.

Nekoliko sagovornika koji su bili voljni da odgovore na pojedina naša pitanja o tome šta misle o trenutnoj situaciji, da li vide rješenje ili možda imaju neki predlog, su prije svega tužnim osmjehom odgovorili na ista.


Da stanje nije uopšte sjajno, da se može uporediti sa očajnim, zajednički je odgovor naših sagovornika.

"Kako stvari stoje i kakva je situacija, baš teško da ćemo izaći iz ovoga a da budemo svi zadovoljni", kazao je jedan od naših sagovornika dodajući da iako postoji kao i uvijek, solidarnost među kolegama ribarima, situacija je takva da ne može biti gora.

Na pitanje da li postoji određena poruka državnim organima i institucijama koje su zadužene za rješavanje ovakvih situacija naš sagovornik je kazao da je i suviše nemoćan da bi bilo šta što bi on rekao bilo uopšte uvaženo.

"A što da vam kažem ?! Ne pripadam nijednoj političkoj partiji, nisam označen, ne mogu da govorim niti želim. Posla nema i možemo se samo nadati boljem. Muk je kao što i sami vidite", kazao je drugi sagovornik.



"Ima nešto mala Čeha i Slovaka, onako po sluhu procjenjujem, Daleko više je Rusa i Srba, ali i to ti je ništa", odgovorio je vlasnik jednog taxi-boat-a.

"Ovo je neviđeno. Situacija je zastrašujuća. Stari grad, plaža Mogren koja je oduvijek bila krcata sada je prazna. I ovo što ima naroda, ništa nisu potrošači", kazao je, skoro pa ljutito, stariji gosposin koji godinama zarađuje od pružanja taksi usluga po budvanskoj rivijeri.



S obzirom na specifičnost krize koja je u toku, jedan od zadataka države mora biti adekvatan odgovor na očekivanje privrede.

Nadamo se da će u narednom periodu država biti efikasnija i odgovornija, a mjere precizne i adekvatne. Samo na taj način moći ćemo bez većih posledica po privredu i društvo da prebrodimo ovaj veoma težak period.