21-04-2023

(FOTO/VIDEO) Završen protestni skup, Jovanović: Budva je uz Božovića!

Poslije puna dva sata završen je protest građana Budve u znak podrške uhapšenom predsjeniku Opštine Milu Božoviću. Okupljeni su najprije blokirali kružni tok na ulazu u Budvu, a nakon toga mirnom protestnom šetnjom nastavili bulevarom do Opštine Budva. Protestu je prisustvovalo više stotina građana.

(FOTO/VIDEO) Završen protestni skup, Jovanović: Budva je uz Božovića! | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Prema navodima inicijative građana koja je pokrenula ovaj skup, cilj okupljanja je da se iskaže podrška Božoviću u trenutku kada je suočen sa teškim optužbama. Tvrde da je Božović nevin i da je optužba protiv njega politički motivisana.

Tokom protesta okupljeni su uzvikivali parole "Sloboda" i "Svi smo mi Milo".

Prisutnima se obratio predsjednik SO Budva Nikola Jovanović, poručujući da će biti tu dok Božović ne izađe iz pritvora. Naglasio je da je Božoviću onemogućeno da se brani, te da se radi o političkoj montaži.



"Skupština je danas donijela Odluku kojom se štite prava građana i kojom se traži da gospodin Božović nastavi da vrši funkciju predsjednika Opštine Budva. Jedini način za to jeste da mu se izreknu neku druge mjere i da se brani sa slobode, kako bi građani imali pravo na lokalnu samoupravu. Ovo je tradicionalno mjesto sa koga je Demokratski front poslao poruku 2020. godine i može da počene i ove godine sa kružnog toka u Budvi, odakle poručujemo da je Milo Božović predsjednik Opštine. Građani su uz Božovića, Budva je uz Božovića i mi od ovoga nećemo odustati. Bićemo tu koliko god bude potrebno, dok god Milo Božović ne bude pušten da se brani sa slobode", poručio je Jovanović.



Kako je Jovanović najavio, Odluka koju je danas donio lokalni parlament biće dostavljena Apelacionom sudu, Ustavnom sudu, Višem tužilaštvu, Specijalnom državnom tužilaštvu i Ombudsmanu.

"Kada vidimo danas da se Suzana Mugoša uključila u ovoj slučaj, onda je jasno da se radi o političkoj montaži. Jer gdje je Suzana Mugoša tu je Milivoje Katnić, a gdje je Milivoje Katnić tu je Milo Đukanović", rekao je on i dodao da je Božoviću uskraćeno pravo na odbranu.





Foto: Portal RTV Budva/M.S.

Na kružnom toku, kao i tokom cijelog dvosatnog protesta, bili su prisutni i članovi Božovićeve porodice koji su uputili zahvalnost okupljenima na podršci.


Foto: Portal RTV Budva

Blokada kružnog toka trajala je do 20:30h, kada su se okupljeni, nakon bakljade, uputili desnom trakom bulevara u šetnju ka Trgu sunca i ka zgradi lokalne samouprave u Budvi.





Foto: Portal RTV Budva/M.S.

Jovanović: Poslali smo poruku da smo istrajni, bićemo uz Mila dok ne bude na slobodi

Ispred opštinske zgrade, Jovanović je zahvalio okupljenima na podršci Božoviću.

"Večeras smo poslali poruku da smo istrajni. Koliko god bude trebalo, bićemo tu, bićemo uz Mila dok god ne bude na slobodi. To dobro treba da znaju oni koji će u narednom periodu odlučivati o tome da li će uopšte tražiti pritvor nakon 30 dana", rekao je predsjednik lokalnog parlamenta.

To što se sutkinja Suzana Mugoša uključila u Božovićev slučaj,
Jovanović je okarakterisao kao političku konstrukciju i podmatanje.

On je rekao da je kao i 2020. večeras krenulo iz Budve.



"Neka se dobro zapitaju šta ih čeka u narednim danima u čitavoj Crnoj Gori. Neka znaju da nećemo odustati i da ćemo biti na ulici koliko god bude trebalo. Baš kao i 2020. godine, nećemo dozvoliti da uzmu predsjednika Opštine", poručio je Jovanović okupljenima koji su skandirali "Svi smo mi Milo".

Protestnom skupu prisustvovala je i porodica uhapšenog predsjednika Opštine Budva, a zajednička poruka više stotina građna je da nadležni organi puste Božovića da se brani sa slobode kako bi lokalna samouprava mogla da funkcioniše.


Foto: Portal RTV Budva/M.S.

Protest je prošao mirno i bez incidenata, s tim da je Hitna pomoć intervenisala na kružnom toku gdje je pružila pomoć građanima koji su osjetili malaksalost.

Predsjednik SO Budva Nikola Jovanović kazao je da će o daljim koracima kada su protesti u pitanju javnost uskoro biti obaviještena.

Nešto prije 21 sat saobraćaj na glavnom gradskom u bulevaru u Budvi je uspostavljen i odvija se redovno.

Većina odbornika lokalnog parlamenta danas je usvojila Odluku o zaštiti interesa građana kroz omogućavanje nesmetanog rada lokalne uprave, a povodom novonastale situacije zadržavanja predsjednika Opštine Mila Božovića u pritvoru.

Posljednja informacija vezana za Božovićev slučaj, kako piše Portal RTCG, jeste da je Apelacioni sud Crne Gore odbio žalbu Božovićeve odbrane i potvrdio rješenje vanraspravnog vijeća Višeg suda u Podgorici kojim mu je određen pritvor do 30 dana. To je Portalu RTCG saopšteno iz Višeg suda.

Prema njihovim navodima, advokati Božovića saopštili su da će podnijeti ustavnu žalbu sa zahtjevom da o njoj bude prioritetno odlučivano.

Podsjetimo, Božović je uhapšen u četvrtak, 13. aprila u akciji Specijanog policijskog odjeljenja. Sudija za istragu Višeg suda Goran Šćepanović odredio je pritvor Božoviću zbog, kako je navedeno, krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Pritvor do 30 dana predložilo je Specijalno državno tužilaštvo.


D.B./M.S.