09-05-2022

Franeta: Ne postoje granice anomalija sistema u kojem egzistiramo

Koliko je stvarno duboka kriza u Crnoj Gori, možda najbolje govori to da ne postoje granice anomalija sistema u kojem egzistiramo, ocijenio je predsjednik Prave Budva, Aleksandar Franeta.


Foto: Prava Budva

Predstavnici nevladinih organizacija su u vladi, članovi organizovanih kriminalnih grupa (OKG) su u policji, a sudije Vrhovnog i Privrednog suda formiraju OKG.

Korupcija u Crnoj Gori, medicinskim rječnikom kazano, je obična prehlada u odnosu na druga maligna oboljenja naše društvene zajednice.

Posebno flagrantan, najnoviji, primjer oboljelog društvenog sistema Crne Gore (Sistem) jeste izglasavanje Zakona o odlaganju lokalnih izbora. Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da su odloženi lokalni izbori čak i u opštinama u kojima je Vlada Crne Gore uvela prinudnu upravu - Budvi i Tivtu.

Ako tome dodamo činjenice da su lokalni izbori odloženi jedan dan prije isteka roka za predaju lista, i to na sjednici koja je organizovana i održana u direktnoj suprotnosti sa Poslovnikom Skupštine Crne Gore, član 85. stav 5, onda imamo kompletnu trodimenzionalnu sliku oboljelog Sistema.

Kad Skupština Crne Gore, kao najviše zakonodavno tijelo, krši Poslovnik, zakone i Ustav onda možemo sagledati koliko je bolest odmakla i koliko će teško biti izboriti se sa njom.

Da je Sistem obolio i da "maligni tumor" u društvenom organizmu postoji, znali smo odavno. Mislili smo da je karcinom, koji se formalno naziva DPS, uspješno odstranjen operacijom koja je izvedena 30. avgusta '20. godine. Tada su usput odstranjeni i drugi zahvaćeni organi, SD i SDP.

Očigledno je da smo se prevarili i da nam je prognoza bila pogrešna. U skladu sa tim ni postoperativni postupak liječenja i kao propisana terapija, nijesu bili u skladu sa potrebnom. Čak i propisani protokoli i procedure nijesu primijenjeni. Drugim riječima, nije urađeno ništa što je najbolja svjetska praksa kada je u pitanju tranzicija društvenih sistema.

Nažalost, sada imamo situaciju da se bolest u potpunosti povratila. Da bude još gore zahvatila je i do tada relativno zdrave organe, SNP i URA-u. Dok se može reći da je URA, po svojoj prirodi, organ za kojeg se moglo očekivati da oboli tj. izda i prevari, za SNP moramo reći da je ipak bilo neočekivano.

Tim prije, SNP je najveće razočaranje a samim tim je i čin njihove izdaje veći. Gotovo nestvarno djeluje činjenica da nekad glavni stub odbrane i generator imuniteta - SNP, danas predstavlja treću kolonu i najopasniju otrovnu supstancu u organizmu.

Osnovna greška je napravljena kada nijesmo preventivno djelovali i uspjeli da zaustavimo širenje bolesti u začetku, odmah nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića. Tada je trebalo napraviti hirurški rez, složno izaći na ulice, i odstraniti oboljeli organ, koji se jako lijepo vidio na snimku tj. potpisanom Memorandumu.

Sada oni koji su taj memorandum pokušavali da liječe "čajem od nane", pozivaju na hitnu operaciju tj. vaninstitucionalno djelovanje tj. proteste. Naknadna pamet istih "ljekara" me može dati rezultat. Zato moramo uzeti "skalper" u svoje ruke, zajedno sa onima koji su na vrijeme djelovali, i otpočeti proces izlječenja.

Naša borba biće beskompromisna, na svaki politički dozvoljen način.

P.S.

Odluke koje su danas, na dan Pobjede, donešene u Skupštini Crne Gore i koje se pokušavaju "prikriti" hapšenjima davno prepoznatih OKG u sistemu sudske vlasti, nijesu ništa drugo do nasilna agresija na ustavni poredak i demokratiju.