08-05-2022

Franeta: Prava Budva će se do kraja boriti za poštovanje pravnog poretka Crne Gore

Prava Crna Gora - Prava Budva će se do kraja politički i pravno boriti za poštovanje pravnog poretka Crne Gore, poručio je predsjednik Prave Budva Aleksandar Franeta.


Foto: Prava Budva

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Reći da institucije sistema ne funkcionišu nije nikakva novost. Da je mafija jača od države, da smo trideset godina živjeli u jednopartijskom i autokratskom sistemu, da smo u svakom smislu opljačkano društvo razorenih vrijednosti, takođe nije novost.
Novost se ogleda jedino u tome da sada, posle godinu dana i šest mjeseci zajedničke borbe, se bolje poznajemo. To mora biti osnov za dalju političku borbu i saradnju.

Najčešće, ono što je politički novo uliva nadu i ima potencijal da bude od povjerenja. Generalno, povjerenje se stiče čitavog života a gubi samo jednom, u politici posebno.
Ovo posebno u situacijama kao što je sada, kada se "novi" udruže sa "starim". Još ako se zna da su se borbom protiv "starih" ostvarili kao "novi". To se sigurno ne može nazvati promjenom političkog stava. To je obična i jeftina politička prevara ili izdaja, svejedno.

Kada tome dodamo preuzete oblike vladanja od "starih", nade da će "novi" obezbijediti bolje sjutra nema. To što su prekršili i pogazili potpisane sporazume sa pobjedničkom, a nedugo zatim iste potpisali sa poraženom koalicijom, je djčija igra u odnosu na činjenicu da za njih ne važe ni Ustav ni zakoni.

Ono što je, čini se, najveći problem i što će biti najteže povratiti jeste povjerenje naroda.
Bez povjerenja nema ni nade da će u nekoj bliskoj budućnosti biti drugačije, da ćemo imati bolje sjutra. Valjda je svima to cilj, koliko god da smo gledali kako se pojedini politički lideri nesebično "žrtvuju", isključivo za sebe i svoje najbliže.

Još nijesu ni sjeli u svoje funkcionerske fotelje a već su pokazali kakav je moralno-politički karakter nove vlasti. Ko u stvari upravlja, donosi odluke i postavlja kadrove na ključnim pozicijama. Kakav će im biti odnos prema našim, istorijski najbližim, susjedima. Na kraju, koliko se pitamo u "svojoj kući" i koliko nam je stalo do naroda kojeg predstavljamo.

Kako tumačiti činjenicu odlaganja svih, u skladu sa zakonima i Ustavom, zakazanih lokalnih izbora? Posebno pokušaja odlaganja izbora u Budvi i Tivtu, u kojima su uvedene prinudne uprave!?

Svjesni su oni činjenice da više ne mogu prevariti nikoga. Mogu samo "kupiti" podršku. Zato im treba vrijeme, da obećaju, da učine, da zaposle. Da "kupe" narod njegovim parama. To je znak da smo dotakli dno.

Možda nekima, u ovom vremenu postdemokratije, naša politička borba djeluje kao Sizifov posao. Za nas je to smisao postojanja, politička borba za prave vrijednosti zasnovane na našem nasleđu i našoj tradiciji. Za istinu i pravdu. Za zdravo društvo i porodicu. Za slobodne institucije i građane. Za različitost stavova i mišljenja. Za jedinstvo djelovanja.
Za Pravu Crnu Goru - bez kompromisa!