08-06-2020

Franeta: U Budvi na djelu hajdučija DPS-a i njihovih satelita

Naše prognoze kojima smo upozoravali javnost da kriminalci iz DPS-a sa svojim satelitima i prebjeglim odbornikom planiraju održavanje kvazisjednice kojom bi pribavili lažni legitimitet za puč na Opštinu, ispostavile su se tačnim, saopštio je predsjednik Odbora Prave Crne Gore u Budvi Aleksadnar Franeta. On je poručio da je na djelu hajdučija DPS-a i njihovih satelita.



"Najave po kojima ova grupa odbornika, tačnije poslušnika nalogodavaca iz Podgorice, koji su arhitekte ovih događaja u Budvi, želi u četvrtak u opštinskoj sali da održi
sjednicu kojom bi se odlučilo o Inicijativi za razrješenje predsjednika Opštine i predsjednika Skupštine predstavlja pravni nonsens i demonstraciju elementarnog nepoznavanja propisa koji regulišu postupanje po takvoj inicijativi", naveo je on.

Kako je istakao, pozivanje na članove 40. stav 4. Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 52. Poslovnika o radu Skupštine je sa pravne tačke gledišta potpuno impotentno.

"Jer navedene odredbe regulišu odlučivanje po Inicijativi u slučaju da sjednica nije sazvana u roku od 30 dana od podnošenja Inicijative. Međutim, ista je uredno sazvana i održana, a pravna snaga Inicijative za razrješenje predsjednika Skupštine odnosno Opštine je istekla 30-og dana od njenog podnošenja. Dakle, nelegalno sazvana sjednica želi da odlučuje o Inicijativi koja je izgubila pravnu snagu i u trećoj deceniji 21. vijeka grupa odmetnika odlučuje se da na hajdučki način, protivno odredbama Ustava, zakona i lokalnih propisa koji regulišu ovu oblast, svrgne najviše lokalne funkcionere i to u ovako delikatnom trenutku, par mjeseci od redovnog termina izbora, koji su jedini demokratski način prevazilaženja ovog kriznog perioda", poručio je Franeta.

On je najavio krivičnu prijavu.

"Prava Crna Gora smatra da su se navedenim postupcima stekla obilježja krivičnog djela: pozivanje na nasilnu promjenu Ustavnog uređenja, napad na Ustavno uređenje, udruživanje radi protivustavne djelatnosti, pripremanje djela protiv Ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, te će u skladu sa navedenim podnijeti krivičnu prijavu nadležnom Tužilaštvu protiv vinovnika ovog kriminalnog poduhvata, a koje bi kad se oslobode uticaja kriminalnih struktura, u skladu sa pravilima struke precizno okvalifikovalo koje krivično djelo protiv Ustavnog uređenja je izvršeno", zaključuje se u saopštenju.